Türkiye’nin en eski blogları

en_eski_bloglar

Merhaba;

Bizler bundan 5-10 yıl önce farklı amaçlarla ama özünde ‘karşılıksız paylaşma’ duygusuyla blog yazmaya başladık. Etrafımızdaki insanlar -bunca yıldır blog yazıyor olmamıza rağmen- hâlâ blogun ne olduğunu bilmiyor olabilir. Her biri sosyal ağların patlamasıyla birlikte sosyal medyada bizden daha çok arz-ı endam etmeye başlamış da olabilir. Ama biz blog yazarları, Facebook’la başlayan sosyal medya fırtınasının büyüsüne kapılıp evlerimizi hiç terk etmedik. 140 karakterden daha fazlasına ihtiyacımız vardı çünkü biz blog yazarları, kendi dijital medyamızı inşa ediyorduk.

“Bloglar ölüyor, blog yazarlığı eski önemini yitiriyor” sözlerine kulak asmadan yazmaya, üretmeye ve paylaşmaya devam ediyoruz. Biliyoruz ki Türkiye’de bloglar hiçbir zaman önemli bir yere sahip olmadı. Oysa gelecek, birer ego çöplüğüne dönen sosyal ağlarında değil bloglarda. Biliyoruz, interneti bloglar kurtaracak. 

Aşağıdaki listede Türkiye’nin en eski bloglarının bir kısmı yer alıyor. Yüzlerce blogun incelenmesiyle oluşturulan aşağıdaki liste, 2007 yılından itibaren yazılmaya başlanmış ve hâlâ güncel tutulan (en son 6 ay önce güncellenmiş) en az 6 yıllık bloglardan oluşuyor. Bu bloglar, sosyal medyaya rağmen bloglarını terk etmeyerek ısrarla özgün içerik üretmeye devam eden blog yazarlarının birer dijital mirasıdır. 

Türkiye’nin ilk blogları listesi hazırlanmaya devam ediyor. 2007 yılından daha eski blogların (buna e-vren günlüğü de dahil) yer aldığı tam listeyi ayrı bir yazıda önümüzdeki günlerde paylaşacağım. Bu listede yer alması gerektiğini düşündüğünüz blogları yorum kısmından veya evren@evrengunlugu.net adresinden bana ulaştırabilirsiniz. Türkiye’nin ilk blogları tam listesi yukarıda sürekli güncellenen bir bölüm olarak ayrıca yer alacaktır. (Liste ‘kişisel blog’lardan oluşturulmuştur. Zaten bloglar ilk olarak ‘kişisel blog’ olarak ortaya çıkmıştır. Bozuk link varsa veya aşağıdaki bloglardan herhangi birinin Türkiye’nin en eski blogları arasında yer almaması gerektiğini düşünüyorsanız sebebiyle birlikte lütfen benimle paylaşın.)

|Bu yazı, yoruma kapatılmıştır. Yeni yorumlarınızı İlk Türkçe Blogların tam listesinin yayımlandığı sayfaya yapabilirsiniz.|

ilk_turkce_bloglar

En çok buralardayım: Instagram | Facebook | Twitter

48 Comments

  1. Tahminimden de uğraştırıcı bir çalışma oldu Ali Emre; listenin Türk blog tarihi için özel ve önemli bir arşiv olacağını düşünüyorum. Ayrıca 4 yıllık bloguna daha uzun yıllar diliyorum. Sevgiler

  2. Çok uğraştırıcı bir çalışma olmuş. Ellerine sağlık abi. Listedeki blogları bende ziyaret edeceğim zaten bir kaçını takip etmekteyim beğendiklerimi hemen listeme alacağım blogları zaten anca bu şekilde keşfetmiş olacağız :)

  3. Hepimizin ilk yazıları ile güncel yazıları arasında epey fark var Semi; bunun güzelliği de burada. Durmuyoruz, kendimizi yeniliyor, yazı dilimizi geliştiriyoruz ;) O açıdan bakalım.

  4. Merhaba, listede adımı görmek beni sevindirdi :) En eskilerdenmişim meğersem :) Teşekkür ederim, blog yazılarımız hiç bitmesin :)

  5. Abi bir kez daha teşekkür etmek istiyorum sana, sayende gerçekten çok harika bloglar keşfettim. Keşke daha önce yapsaydın böyle bir çalışmayı :)
    Gerçekten bugüne kadar varlığından bile habersiz olduğum birbirinden kaliteli bloglar tanıtım sayende can-ı gönülden teşekkür ederim Evren abi.
    Emeğine sağlık.

  6. Ben de blogumu bu listede görmeyi çok isterim. İlk yazım 3 Ağustos 2006 olarak görünse de daha eskiye ait. Blogspot’u WordPress’e taşıyınca öyle oldu :) Blog adresi : gunluk.basakesin.net

  7. Merhabalar Enes bey, yorumunuz da blogger altyapısından wordpress’e geçtiğinizi yazmışsınız bu konuda size bir şey sormak istiyorum izninizle, Blogger’dan wordpress’e geçtiğiniz zaman indexlerinizde herhangi bir veri kaybı oldu mu? örneğin daha önce google indexlenmiş olan A sayfası wordpress’e geçtikten sonra herhangi bir ziyaretçi Google’da A sayfanıza tıkladığında Sayfa bulunamadı hatası verdi mi yoksa yine A sayfasına giriş yapılabildimi, Umarım anlatabilmişimdir. İleri ki zamanlarda bende düşünüyorum wordpress’e geçmeyi o yüzden sordum. Şimdiden teşekkür ederim.

  8. Selam,
    Seyahat blogum Çok Okuyan Çok Gezen, ilk yazımı 27 Kasım 2008 yayınlamışım ve halen aktif olarak yazmaya devam ediyorum.

  9. 2005 yılında başladığım blog yazarlığını, 2007 yılından beri http://hakikivladimir.blogspot.com/ adresinde sürdürüyorum, son bir aydır yazmadım. İrili ufaklı yazılarım bana öykü dünyamızın kapılarını açtı. Çok eski blog arkadaşlarımın büyük kısmını listenizde göremedim, vladimirinlistesi.blogspot.com adresi belki size yardımcı olabilir. Hoş bir yazı, kolay gelsin.

  10. Merhaba Emin, Türkiye’ye internet 1997 – 1998 yıllarında geldi diye biliyorum. Bloglar da dünyada 2000 – 2004 aralığında çıktı. Seninki ilginç bir örnek ve o açıdan değerlendirmek gerekiyor. Bunu bir değerlendirmeye alalım ve listeye eklenip eklenmeyeceğine öyle karar verelim olur mu? Bilgilendirme için çok teşekkürler.

  11. Başlı başına ders niteliğinde yorumun için çok teşekkür ederim Buraneros. Türkiye’de blogların ilk örneklerinin 2004’lerde görülmeye başladığını var sayarsak aslında ülkemiz adına çok da yeni değil. Fakat bazı değerlerin kabul görmesi zaman alabildiği için senin de ifadelerine katılıyorum; bloglar belki de 5-10 yıllık sürecin sonunda daha önemsenir bir hâl alacak. Bunda da biz blog yazarlarına düşen çok önemli görevler var. Şu “Türkiye’nin ilk blogları” listesini tamamlama yoğunluğunu atlatabilirsem bahsini ettiğin ‘internet günlükleri‘ serisine devam edeceğim. Paylaşımların ve blog yazarlığındaki istikrarından dolayı seni tebrik ederim.

  12. Bağlantıyı düzelttim, uyarın için teşekkürler Enes. Türk internet tarihi açısından Türkiye’nin ilk blog yazarları arasında yer almak, haklı bir gururu da beraberinde getiriyor. Bu gurur en çok da istikrarlı bir şekilde yazmaya devam etmekten geliyor. Ben de Yahoo 365, blogcu.com, gaxxi.com dolaşıp durduğum için benzer bir sorunla karşı karşıyayım ama başlangıcı elimizdeki ilk kayıtlı yazı kabul etmekten başka bir şansımız yok ;) Bu yolda beraber yürümeye devam etmek dileğiyle.

  13. Merhaba Sabri, Siyah Beyaz Gri blogu hakkında bilgilendirdiğin için teşekkürler. İstikrarlı bir şekilde oluşturulmuş içeriğe sahip olması açısından çok kıymetli. Tam anlamıyla “kişisel blog” olarak adlandırabilir miyiz; bunu bir değerlendirelim.

  14. Blog yazılarımızı taşıma konusunda çoğumuz aynı hataya (ya da talihsizliğe) uğradık Safa. Ben de Yahoo 365’te yazmaya başladım ama blogcu.com’a yazılarımı taşıdığımda ilk yazımı da taşıdım mı emin değilim. O yüzden blogdaki en eski tarihli yazıyı e-vren günlüğü’nün başlangıcı kabul ediyorum ama blog yazmaya başlamamın 2004’lere dayandığını tahmin ediyorum.

  15. Blog yazdığım ilk günlere gittim kaçınılmaz olarak. Bilmediğim bir alemdi açıkcası ama sonra kendimin bile şaştığı nitelikli kalabalıkların içinde buldum kendimi. Bloglar Türkiye’de hiç bir zaman önemli bir yere sahip olmadı demişsin.:)) Kastını anlıyorum. Kişisel serüvenimde bunun tam da tersini bana söyleten örneklerle karşılaştım aslında. Altını çizdiğin şey Türkiye’nin genel durumu ile alaklı ki bloglar da bundan nasibini alıyor elbet. Ama kültürel ya da sosyal etkinliklerini ya da siyasi mesajlarını kitlelere ulaştırmak isteyen kesimler açısından çok da önem verilen bir mecra aslında, öyle farklı alanlardan insanlarla yolum kesişti ki çoğu zaman, üstelik her seferinde onlar ulaştılar bana. Bir blog yazarı olmasam mümkün değildi o insanlarla herhengi bir temasımın olması :)) Bir de bu türün ülke açısından yeni sayılabileceğini düşünürsek umutsuz olmak için bir neden yok kanımca:)) Özel olarak sana da bir kaç şey söylemek isterim elbet, şu yazın ve yaptığın iş muhteşem bir motivasyon aslında, yılmadan öne çıkarıyorsun blogları, bir teşekkür borcum da var sana; daha önce paylaştığın ve fark ettiğim bir yazım için:)) Bu vesile ile blogların değerini öne çıkaran, önemine vurgu yapan, özellikle daha genç insanlar için bir meslek olabileceğinin altını çizen, süreç içinde aldığım davetlerle ilgili -Blog, yazanlarından daha kabul görür bir şahsiyettir; yazarlarının yoluna fırsatlar döşer!- başlıklı yazımı da paylaşmak isterim :)) Üstelik de İstanbul dışında yaşayan bir insan olarak:)) https://laparagas.blogspot.com.tr/2013/03/blog-yazanlarndan-daha-kabul-gorur-bir.html

  16. Evren öncelikle bu listede olabilmenin gururuyla sana bir kez daha teşekkür ederim. Aslında ilk yazım “merhaba blog” başlığına benzer bir yazıydı ve ondan önce bir kaç tane daha yazım vardı ama ben uzun yıllar Blogger altyapısı’nı kullanıp WordPress‘e 2011 yılının ağustos ayında geçtiğim için o ilk yazıları geçiş esnasında maalesef ki kaybettik :( Tekrardan bu liste de bize de yer verdiğin için teşekkür ediyorum. Bu arada link yine yanlış yazılmış haberin olsun :)

  17. Aslına bakarsan 2006 tarihli bir blogum var ancak domain ve host sorunları yüzünden ilk yazı olarak o gözüküyor. Diğer yazılarım maalesef gümledi.. Teşekkür ederim.

  18. Listeyi oluştururken 6 aydan daha uzun süre güncellenmemiş bloglara yer vermemeye özen gösteriyorum Yusuf; yorumla iletişime geçerek bilgi verdiğin için çok teşekkürler. Takipte kalalım lütfen.

  19. Be de sizi tanıdığıma çok memnun oldum.Evet soyadımı ben koydum, adımı da :) fakat mahlas isim.Son mim yaptığımızda gerçek ismimin bir bölümünü açıkladım.Zira kitap için mahlas kullanmam gerekti.Aklıma gelen ilk isim de buydu.Sanki bütünleştim.Yakınlarım hep Ece diyorlar artık , çok hoşuma gidiyor.Evren hem mana olarak, hem de kulağa çok güzel gelen bir kelime.Bir şekilde aldım ya.Bence bundan sonraki hayatıma böyle devam etmeliyim.İlginize teşekkürler.Sevgilerimle .

  20. 2007 yılındaki blog yazılarını görmek gerçekten güzel bir duygu :)

  21. Çok teşekkür ediyorum.Çok güzel bir duygu yazmak ve bir alana sahip olmak.Dilerim Allah izin verdiği sürece örnek olurum.Paylaşımlarda görüşmek üzere :)
    Ayrıca Gökhan çok sevdiğim bir oğlumdur, iyi ki var ve sizi tanımama da vesile oldu.

  22. Serdar Kuzuluğlu, elbette Türkiye’de blog denince akla gelen ilk isim; gözünden kaçmayıp paylaştığın için teşekkürler Orkun. Serdar abinin blog geçmişinin daha eski olduğunu bildiğim için durumu netleştirmek için bir sonraki listeye eklemeyi planlıyordum.

  23. 60 yaşından sonra blog yazarlığı… Harikulâde! Okuyunca çok mutlu oldum, aynı zamanda iyi bir örneksiniz Ece Hanım. Daha uzun yıllar blog yazarak genç nesillere örnek olmaya devam etmenizi diliyorum.

  24. Sevgili Evren, ilk bloggerlardan olmak kim bilir ne mutlu hissettirir insanı.Blog hakkında sınırlı bilgim vardı ve düşüncem de yoktu açıkçası.Hayatım, daha önceki dönemlerde izin de vermezdi.Fakat sanırım bir buçuk seneye yaklaşıyor, bir yakınımın ısrarlı tavsiyesi sonucu tam altmış üç yaşında bloğumu açtım.Bugün ise bir tutku benim için.Bloğuma bir kaç gün yazamazsam vicdan azabına benzer bir duygu yaşıyorum.İnşallah Allah izin verir ve ben de bloğumu öksüz bırakmak zorunda kalmam.
    Başarılarının devamını dilerim Evren.Şimdi sıra bloğunu gezmekte.Sevgilerimle .

  25. Merhaba Semi; blogunun arşiv bölümü yok; ilk kayıtlara gitmek için de çok fazla ‘eski yazı’ bağlantısına tıklamak gerekiyor. İlk yazının bağlantısını yollar mısın veya blogunun arşiv eklentisini aktif eder misin?

  26. Güzel bir liste olmuş. Bazıları takibimde olanlar, bazılarını yeni tanımış oldum.
    Yeteri kadar eski miyim bilmem, 2010 yılı benim de blog açmam. Çok dandik şeylerle başlamışım yazmaya, ne yazacağımı bilemediysem demek:))

  27. Çok güzel bir çalışma olmuş, bu listedeki sitelerden bir kaç tanesini bilsem de diğer, blogları sayende keşfetmiş oldum Evren abi, çok faydalı bir çalışma olmuş, eline sağlık.

Comments are closed.