Şiir Yıllıkları Tutkum

30’undan sonra kitaplığında pek kitap tutmayıp çoğunu kütüphanelere bağışlayan ama şiir kitaplarını vermeye hiçbir zaman kıyamayan biri olarak yazıyorum bu yazıyı; tabii uzun süredir çok istediğim Adam şiir yıllıklarını kitaplığıma eklemenin sevinciyle de yazıyorum.

Hikâye benim için, Yapı Kredi Yayınlarının Kitap-lık dergisinin her yıl şubat ayında verdiği şiir yıllıklarıyla başladı. Mehmet H. Doğan tarafından hazırlanan ve Kitap-lık Şubat 2003 sayısında verilen Şiir Yıllığı 2002, yeni şairler keşfedip harika bir şiir yolculuğuna çıktığım ilk duraktı. Sonra her yılın şubat ayını dört gözle bekler oldum. 2008 Şubatında askerde olduğumdan Kitap-lık‘ın yeni sayısını ve Şiir Yıllığı 2007 hediyesini de kaçırmıştım. Onu da ne yapıp edip sahaftan bulup öncekilerin yanına ekleyebilmiş, 2011’e kadar hepsini düzenli olarak takip etmiştim. Sadece Şiir Yıllığı 2005 eksiktir kitaplığımda çünkü Kitap-lık dergisi o yılki şubat sayısında şiir yıllığı değil Selahattin Özpalabıyıklar’a hazırlattığı Yüz Yıldan Denemeler isimli antolojiyi verdi. Yıllıklar, bir yıl aradan sonra Bâki Asiltürk imzasıyla Şiir Yıllığı 2006‘yla kaldığı yerden devam ederek Şiir Yıllığı 2011‘e kadar sürdü.

Şubat 2008’de tedavi gördüğü İzmir’deki hastanede yaşamını yitiren Mehmet H. Doğan’la 2003 yılında başladığım yolculuğa o, çok daha önce, 1993’te Adam Sanat için hazırladığı şiir yıllıklarıyla başlamış. Mehmet H. Doğan’ın Adam etiketli 1993 – 2001 yılları arasını kapsayan şiir yıllıklarının dokuz cildinin tamamını kütüphaneme koyabilmek hep aklımdaydı ama sürekli erteliyordum. Nihayet geçen aylarda, tam da Kurban Bayramı arifesinde Aydın’a gitmeden önce kavuştum hepsine. Tarlabaşı’ndaki Simurg Sahaf’tan Mehmet H. Doğan’ın hazırladığı Adam şiir yıllıklarının dokuzunu da aldım. Hem sahafın sahiplerinden Coşkun abiyle tanıştım hem de hemşehrimle İstanbul’un kalbi sayılacak yerde sohbet etmenin hazzını yaşadım. Aydın Kuyucaklı Coşkun abi, Seyhan Erözçelik’in Simurg tarafından yayımlanan “Vâridik, yoğidik”, “Yağmur Taşı” ile “Bahar Kitabı”nı da hediye etti.

YKY şiir yıllıkları da Adam şiir yıllıkları da mütevazı kütüphanemin en kıymetli eserleri. Belki de hayatımın tek koleksiyon parçaları. Ya da miras bırakabileceğim tek değerli şeyler. Bazı kaynak kitaplar dışında hemen her kitabımı kütüphanelere verirken şiir kitaplarımı elimin altında, gözümün önünde tutmaya devam ediyorum. Edebiyatçı olmama rağmen, kitaplığımda roman da yok artık. Okuduğum bir kitabı -hatta bir filmi- tekrar okuyacak bir ömre sahip değilim; öyle ki sırada okunmayı bekleyen, henüz tanışmadığım yüzlerce kitap varken, bir kitabı ikinci kez okuma gibi bir lüksüm maalesef yok. Ama şiir kitapları öyle değil. Elime alıp işaretlediğim, altını çizdiğim bir mısrayı, dizeyi veya “Bu çok güzelmiş” diye not düştüğüm bir şiirin tamamını okumak bana yetiyor; duygu dünyam bir anda değişebiliyor; yazamazken o ilk cümlenin kıvılcımı olup beni harika bir yazma serüvenine çıkartabiliyor.

Elimde şu an Adam 1993 Şiir Yıllığı var. 1994, 1995, …2001 yıllığı derken dokuz yıllık uzun bir şiir yolculuğu beni bekliyor. Yeni şiirler, yeni şairler, yeni duygular keşfedeceğim bir yolculuk. Öyle ki Bâki Asiltürk’ün de dediği gibi “yıllıklar, bir anlamda şiir tarihine not düşmek.” Sonrasında şiir yıllığı koleksiyonuma Osman Bolulu’nun Şiir Coğrafyamız (Damar Yayınları) yıllıklarını, Veysel Çolak’ın hazırladığı şiir yıllıklarını ve Şeref Bilsel ile Cenk Gündoğdu’nun hazırladığı Şiir Defteri – Şiir ve Hayat yıllıklarını ekleyeceğim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir