Zaman Kumbarası Diye Bir Şey Var: Zumbara

zumbara

Size bugün farklı bir yerden sesleniyorum. “Para yerine zamanın kullanıldığı, yetenek ve tecrübelerin paylaşıldığı topluluk” olarak özetlenen Zumbara‘nın blogundan (bkz.)

Gönüllülük bilincinin ve yardımlaşmanın sanal alemdeki yansıması Zaman Kumbarası Zumbara’yla tanışma hikayemi, Zumbara’yı ve Zumbara tecrübelerimi siz {şuradaki} ilk yazımı okurken ben bu yazının altında yazmaya devam edeceğim.

Birkaç ay önce bir hafta sonu ulusal bir gazetede yer alan haber sayesinde tanıştım Zumbara ile. İnternete girip incelediğimde yüzlerce insanın sanal olarak ödenen ‘bir veya birkaç saat’ karşılığında bilgi, beceri, yardım veya eşya paylaşımında bulunduğunu görünce şaşırdım. Hiç tanımadıkları insanlara bir şeyler öğretmek ya da bir hediye göndermek isteyenler yüzlerce insan ‘servis verme’ kuyruğuna girmişken ihtiyaç duyduğu bir eğitimi almak, merak ettiği bir şeyi öğrenmek isteyenler de ‘servis al’ma sırasındaydı. Üstelik verilmek istenen ve alınmam istenen çoğu hizmet kısa sürede olumlu anlamda karşılık buluyordu.

Ben bilgisayar ekranı karşısında keşfetmeye çalıştığım Zumbara dünyasında karşısında büyük bir heyecana kapıldım. Size orada yaşananları ne kadar anlatsam az; bu yazının sonunda girip o yardımlaşma dünyasının derinliklerine kendiniz dalın. Pişman olmayacaksınız.

Ben ilk olarak ‘Blog yazarlığı hakkında bilgi verme’ servisi açıp sonrasında da ‘Fotoğraf çekim hizmeti’ açmak oldu. İlk aldığım servis ise bir Zumbaracı tarafından açılan Hikayeyi devam ettirme servisi oldu. Sercan adlı arkadaşın başlattığı bir hikayeyi üç Zumbaracı internet üzerinden sırayla geliştirmeye başladık. Örneğin bu servis için Sercan’a 1 saat ödedim. Sonra Aylin isimli Zumbaracı bir arkadaşım İzmir’den bana okuduğu kitapları gönderdi; karşılığında da ona 2 saat ödedim.

Daha dün 1 saat ödeyerek Yol Şarkılarından oluşan güzel bir müzik seçkisine sahip oldum ki aynı arkadaşın ‘kitap analiz’ servisi açtığını gördüm. Önümüzdeki haftalarda bir araya gelerek üzerine sohbet etmek üzere Filibeli Ahmed Hilmi‘nin “A’mâk-ı Hayal” adlı eserini alıp okumaya başladım.

Zumbara’da Daha Neler Var?

Yazının bu kısmında Zumbara’nın ana sayfasına göz atınca ‘Senaryo, araç kullanım dersi vermek’ten ‘direksiyon eğitimi verme’ye, bisiklet arkadaşlığından rehberlik hizmeti vermeye kadar birçok yeni servis açıldığını gördüm. Kitap arkadaşlığı ya da Ankara’da kalacak yer arayanlar da var. Öyle ki Zumbara’da servis çeşitliliğinin ucu bucağı yok. Hatta bir konuda bilgi paylaşımında bulunmak isteyen bir Zumbaracı’nın şu notu bu platformdaki insanların yardımseverlik boyutuna güzel bir örnek teşkil ediyor:

Laptopunuz yanınızda olursa daha iyi olur. Olmadı haber verin benimkini getireyim.

3 Comments

  1. Çok hoş değişik bir paylaşım ortamı:) Senden duyuyorum ilk defa…
    Amak-ı Hayal… Okumuştum bu kitabı… Güzel bir kitaptır, sindire sindire okunacak üzerine düşünülesi bir kitaptır. Tekrar okunmayı da ister tarafımdan:) Yazarak paylaşacaksın sanmıştım. Öyle olsaydı da nasiplenseydik tüh.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir