Dijital göçmen mi kaldı?

Bugün bir podcast programı dinlerken, arada geçen “dijital göçmeniz” ifadesini duyunca bir aydınlanma yaşadım. Yaşım itibarıyla yıllardır dijital göçmen olduğumu söyler dururdum. Ama artık böyle düşünmüyorum. Ben de büyük çoğunluğumuz gibi dijital yerliyim.

Teşbihte hata olmaz, bendeki bu görüş değişikliğini atalarımız üzerinden anlatacağım ;) Atalarımız konar göçer yaşamaktaydı. Anadolu’ya gelip yerleşik hayata geçti. Bizler artık, göçmen bir toplum muyuz yerleşik hayata geçmiş bireyler miyiz? Yılın 2-3 ayını deniz kenarındaki yazlığında geçirip kışın şehrine dönenlere bile göçmen demiyoruz, yazlıkçı diyoruz ;)

Elimizden telefonu düşürmezken akıllı saat ve Apple Vision Pro gibi giyilebilir teknolojiyle de donatılmışken; bankacılık işlemlerimizden e-devletteki resmî işlemlerimize kadar hemen her şeyi internetten yapıyorken hâlâ hangi dijital göçmenlikten bahsediyoruz? Z kuşağının tabletin içine doğması, bizim cep telefonuyla, internetle sonradan tanışmış olmamız ne onları dijital yerli ne bizi dijital göçmen yapar. Hep beraber dijitalin bağımlısı olmuş internete batmış durumdayız madem hepimiz dijital yerliyiz.

Cep telefonu olmayan, hiçbir sosyal mecrada dijital varlığı bulunmayan Anadolu’nun bir köyündeki 80 – 90 yaşındaki Ayşe ninemiz için dijital göçmenlik söz konusu olabilir. Resmî bir işlem için tek seferliğine onun e-devlet kullanmasına aracılık etmemiz, birkaç kez dijital ayak izi bırakması sonra tekrar teknolojiden ve internetten arındırılmış hayatına dönmesi, asıl onu dijital göçmen yapacaktır.

Bu açıdan şu kuşak dijital yerli bu kuşak dijital göçmen ezberlerinden artık kurtulup içinde bulunduğumuz gerçeğin bilincine varmalı; göçmenlik – yerlilik durumlarını değil dijital bağımlılıktan, algı dağınıklığı ve odaklanamama sorunlarımızdan nasıl kurtulabileceğimizi – kim bilir belki de göçmenliğe nasıl geri dönebileceğimizi- tartışmalıyız.

3 Comments

  1. Ben bahsettiğiniz muhataba ulaşamama sorununu İşbankası Müşteri Hizmetleri ile kitapyurdu’nda çok yaşıyorum :) Ama onlar, ihtiyaç duyduklarınızda hemen ulaşabiliyorlar bize. Katkınız için teşekkür ederim.

  2. Doğum tarihi üzerinden bize göçmen diyorlar ama en de sizin fikirlerinize katılıyorum. Ne kadar dirensem de kullanmak zorundayım.
    Geçenlerde alışveriş yaptığım bir siteyle iletişime geçmeye çalıştım fakat bir türlü karşımda insan bulamıyorum. Canlı destek dedikleri şeye sorunumu yazmaya çalışırken daha bir sürü alakasız mesaj yazdı bana. Karşımda gerçek bir insan görmek isteyenlerdenim.

    Evet ben de mesajlarımda emoji kullanmaya alıştım. Ama karşımdakinin duygularını yüzünden okumayı seviyorum.

  3. haklısın, buna ek olarak bir de yapay zeka teknolojilerinin ilerleyişi bir yandan kolaylık sağlarken diğer yandan düşündürtüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir