2005’lerde başlayan blog yazarlığı maceramda bugün itibarıyla on beş yılı geride bıraktım. Yıllar önce bilgisayarın başına geçtiğimde adını sonradan e-vren günlüğü koyacağım bu blogda on beş yıl boyunca yazacağımı tahmin etmezdim. Blog yazmaya hangi tarih ve dijital platformda başladığımı aslında tam olarak hatırlayamıyorum. Lisans tezimi yazmak için alınan markasını hatırlamadığım siyah renkli masaüstü bilgisayarla birlikte eve bağlattığımız ADSL internet belki de blog yolculuğumu hızlandıran etkenler oldu.

Bu süreçte birçok dijital platformda içerik ürettim. YouTube’a zaman zaman videolar yükledim, bir dönem blog yazarlarıyla canlı yayınlar gerçekleştirdim. 2019’da başladığım podcast yayıncılığını halen devam ettiriyorum. Ama hiçbiri on yıllarca sürmedi, zaman zaman kesintiye uğradı. Blog ise yazma sıklığım azalsa bile benim hep ana mecram oldu. Güncel kaldı, her zaman nefes aldı, kimi zaman da çeşitli vesilelerle başkalarına nefes oldu.
Bugün kişisel ve mesleki anlamda attığım adımların çoğu bloğum sayesinde. Blog aracılığıyla bazı insanları tanıdım, kendimi geliştirdim, çağın ve teknolojinin gerisinde kalmadım, hatta İstanbul’a taşındım. YouTuber’lar ya da Instagram’da TikTok’ta içerik üreten çoğu kişi gibi hızlı yol almadım, farkındayım. Zaten motivasyonum da hiç bu yönde olmadı, hatta on beş yıllık süreçte “Bunca yıldır blog yazıyorsun madem seni niye kimse tanımıyor?” sorularıyla karşılaştım ama yavaşlamadım, durmadım, bırakmadım. Çünkü blog, beni maddi anlamda zengin etmiyor, tanınır hale getirmiyor gibi görünse de farklı açılardan ve alanlardan hayatıma hep değer kattı.
On beş yıldır aklımdan çıkarmadığım bir gerçek var: Verilmiş bir unvana, seçilmiş bir mesleğe sahip değilim. Ben blog yazarıyım. YouTube’daki videomun altında da podcast açıklamalarımda da blog yazarlığımı hep vurguladım. Geldiğim yer burası ve herhangi bir yere yükselirsem düşeceğim ya da başka bir dijital platformun büyüsüne kapılır da çeker gidersem döneceğim yer yine burası: Blog. Ürettiğim her içeriği, attığım her adımı, beni besleyen en önemli şeylerden biri bloğum, blog yazarlığım.
Daha kaç yıl yazmaya devam ederim; blog yazarlığının bir adım ötesi nedir; dijital mecralar geliştikçe blog, nereye evrilir kestiremiyorum. Hayatımıza yeni yeni dijital platformlar girdikçe blogların okunurluğu ve ziyaret edilirliği daha düşer mi bilmiyorum. Ancak emin olduğum bir şey var. Medeniyet, yazının üzerine kuruldu ve hepimiz bunca dijital bildirimin, paylaşımın arasında yoruluyoruz. Dönüp dolaşıp blogların amatör, kişisel ve mütevazı ruhunda durup dinlenmeye her zaman ihtiyaç duyacağız.
Blog yazarlığında on beş yılı geride bıraksam da benim için her gün yeniden başlayan taptaze bir heyecan bu yolculuk.
e-vren günlüğü sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Çok teşekkür ederim İpek Hanım. Hâlâ birlikte yazıyor olmak çok güzel :)
Çok teşekkür ederim Furkan ;)
Berke, ben de kendimi Türkiye’de en çok blog takip eden okuyan kişilerden biriyim zannederim ama ilk kez karşılaştığım blog veya blog yazarı olunca şaşırır, “daha önce nasıl benim haberim olmaz” filan derdim :) İstanbul’da yaşayan biri olarak herkesin kocaman diye tanımladığı bu şehir çoğunlukla bana küçük gelir. Ama bazen de ilk kez bir semtine gittiğimde “yok ya cidden büyükmüş” derim :) İnternette de öyle. Hele ki Türkçe blog ekosistemi hepten öyle :) Neyse ben Ağustos 2020’deki yorumunu Ocak 2021’de onaylayıp cevap vererek işlediğim ayıbı Farklı Evren Podcastini iTunes’tan takip etmeye başladığım haberiyle telafi etmeye çalışayım :) Bundan sonra kulağım da gözüm de üzerinde :)
Sosyal medya üretmek yerine paylaşım odaklı bir atmosfere sahip. Blogların ruhu çok başka. Bloğun değerini bilen, buranın diğer sosyal mecralar için bir ilham kaynağı olacağını da idrak etmiş demektir. Senin gibi bloğa gönül vermiş ve iyi yazan arkadaşların artmasını çok isterim Hasan. Katkın için teşekkür ederim ;)
Ne güzel bir temenni bu Poyraz, çok teşekkür ederim ;)
Çok teşekkür ederim Furkan, darısı senin de başına ;)
Teşekkürler Ali.
Ah Mert, Gelecek Vadeden Bloglar projesi benim için çok özeldi ama bir o kadar da yorucuydu. Tek ben değil jüride birkaç arkadaşım daha vardı ve herkesin kendince yoğunluğu var. Blogları tek tek incelemek, değerlendirmek de epey vakit alıyordu. Birkaç yıl öncesine ait projenin dikkatini çekmesine çok sevindim. Senin gibi genç blog yazarı arkadaşlarla karşılaştığımda gerçekten mutlu oluyorum. (Bu arada yorumuna yaklaşık 4 aylık bir gecikmeyle cevap yazmama hiç değinmedim farkındaysan) Sevgiler ;)
Artık nasıl bir yoğunluk içerisindeysem yorumuna bu kadar geç cevap verebiliyorum Fatma :/ Bu yolculuk sen, ben ve diğer blog yazarı arkadaşlarla keyifli ve anlamlı. Türkiye’de blog denilince onun bir parçası ve yüzü olmak bizler için çok kıymetli ve ayrı bir sorumluluk. Her zamanki nezaketin ve güzel temennilerin için çok teşekkür ederim.
İsmail, öncelikle yorumu bu kadar geç görüp cevapladığım için çok özür dilerim. Yüz yüze tanışmasak da seni yıllardır ismen tanıyorum. Bu dijital ekosistemin en uzun soluklu aktörlerindeniz, yolda karşılaşsak kırk yıldır tanışıyormuşuz gibi olacağımıza eminim. Yıllarca istikrarlı bir şekilde yazmak, sadece kendi adıma değil tüm blog yazarları açısından temennim. Sana da blog yazarlığında uzun ve başarılı bir yol dilerim.
Öyleyse ne mutlu bana.
Teşekkür ederim. Umarım neyi niçin okuduğunu bilen daha bilinçli ziyaretçilerle karşılaşırız ;)
uzun seneler geçmiş, işinizde iyisiniz tebrikler.
Teşekkür ederim, darısı başına Timur ;)
Tebrikler, nice güzel yıllara.
Güzel içerikler :) Emeğinize sağlık…
İlham kaynağı olduğunuz için teşekkürler.
Sezerin oralarda dolanırken bir Yorum ile kendimi buralarda buldum. neden okudum niye başladım anlamadım ama sonu geldi :) Teşekkürler gece dinletisi niteliğinde oldu benim için.
İnşallah bir 15 yıl daha yazarsın. Yeni nesil için blog yazmak eskisi kadar popüler olmasa da o zevki tadanlar bir daha kolay kolay bırakamıyor. Ben de şimdi farkettim de benim de 11 yıl olmuş.
Daha nice yıllar diliyorum E-vren :)
Blog yazılarının sürekliliği benim için de çok değerli
iyiki yazıyorsun iyiki yeni projelerde var oluyorsun
üreten çalışan herkes benim için çok değerli
yolun ve bahtın açık olsun
herşey gönlünce olsun
sevgiler
Videoyu keyifle izledim. Teşekkürler.
Bir de konudan bağımsız olacak ama şu gelecek vaadeden bloglar projesini tekrardan canlandırmayı düşünüyor musunuz? Güzel bir proje çünkü.
Blog harika birşey, oturduğun yerden milyonlarca insana hitap edebilirsin, önceden böyle birşeyi insanoğlu hayal bile edemezdi diye düşünüyorum
Nice on beş seneler olsun. Tebrik ediyorum. :)
Başarılar dilerim umarım sektörde büyük başarıların öncüsü olursunuz.
Blog sayfaları artık sosyal medya paylaşımlarının derli toplu olarak yayımlandığı bir alana dönüştü çoğu kişi için. Fakat kelimelerle resmetmek, fotoğraf ve video ile anlatmak kadar heyecan verici. Bazen daha fazla. Yazacağız, okuyacağız. Kabiliyetimiz yoksa bile deneyeceğiz.
İnternete hakim olduğunu düşünen biri olarak, sizi yeni keşfettim. Buna üzülüyorum, ancak sanırım blogculuğun bir dezavantajı da ivmesinin düşük olması. Yine de yazınızı oldukça beğendim, çünkü söz uçar yazı kalır motivasyonunuz çok güzel.
“Medeniyet, yazının üzerine kuruldu ve hepimiz bunca dijital bildirimin, paylaşımın arasında yoruluyoruz. Dönüp dolaşıp blogların amatör, kişisel ve mütevazı ruhunda durup dinlenmeye her zaman ihtiyaç duyacağız.”
Özellikle şunu çerçeveletip odama asmak istiyorum :)
Nice 15 seneleriniz olsun! :)
Nice yillara. Gonlundeki gibo bir gelecek dilerim
İnşallah Ali, çok teşekkür ederim.
15 yıl gerçekten dile kolay denilecek bir zaman. Umarım uzun zamanlar yazarsın nice 15 olur abi :)
Bu ne güzel bir tasvir Ali Bey, çok teşekkür ederim.
İnşallah Ahmet, çok teşekkür ederim.
Blog söz konusu olduğunda altı değil daha nice on altı yıllar kalplerimizin beraber atmasını dilerim Mustafa.
Blog sayesinde tanışıp arkadaş olduğum ender insanlardan birisin Oktay. Bizim gibi eskilerden beklenen zaten her gün yazmak değil, ara sıra yazarak bu enerjiyi canlı tutmak önemli. Çünkü biliyorum ki Oktay, uzun bir aradan sonra yeni bir yazı yazdığında onu takip eden, tanıyan, bloğunu sevenler ayrı bir heyecan yaşıyor.
İnternet uçsuz bucaksız bir deniz ve siz bu denizde kendi sandalınızı oluşturmayı başarmışsınız. Nice güzel bloglu senelere :)
güzel yazıları nice seneler okuruz inşAllah.
Tebrik ediyorum abi, gerçekten blog yazmanın tadı başka. Özellikle kişisel blog yazmak bambaşka… 15 yıl boyunca aynı domain üzerinde yazmak büyük başarı bence. Ben mustafaalniak.net ‘te 6 yıl aralıksız yazdım. Aslında bir 6 yıl daha da yazardım fakat çeşitli sebeplerden dolayı kapattım. Şuan keyfisanat.com ‘da kendimce dizi film kitap üzerine notlar alsam da kişisel bloğumun eksikliğini hep hissediyorum. Gizli yazarlı olarak yazmak için bir kaç domain alıp denedim fakat elimde çok fazla domain olduğu için gereksiz masraf etmek istemedim ve onuda kapattım. Şuan bilgisayarımda paylaşılmayı bekleyen yazılarım var. Her ne kadar şuan kişisel blogum olmasa da yazmaya devam ediyorum. Asla bırakmayacağım. Son olarak; ilk alan adım olan mustafaalniak.net hala bende. Onu bırakmaya niyetim yok. Belki birgün geri dönerim…
Daha nice 15 senelerin olur umarım. Bu kültüre (eğer blog yazmak bir kültür ise) verdiğin değer ve kıymet çok fazla. Harcadığın emekler de bu işin cabası. Volkanca ile başlayıp sizleri gördükten sonra ben de yapmalıyım demiştim daha ergen yaşlarımda, şimdi bu yazıyı okurken boş bıraktığım bloguma üzüldüm 🙂. Seninle bir konuşmamızda “Şimdi düşün Instagram gitti, YouTube gitti, ülkede her şey bir yasaklanıyor bir açılıyor o yüzden blogların internette çok önemli bir yeri var.” demiştin, çok haklı bir düşünce. Nice uzun zamanlarca daha yazılarını görmek dileğiyle. 🥳
Tebrik ediyorum. Yeni blog yazmaya başlayan biri olarak yazdıklarınız ilham verici oldu.
Daha nice yıllara 🍀
Ben de sana blog yazarlığında nice on yıllar dilerim nar Kırmızı ;)
Çok teşekkür ederim Buraneros ;)
Seni tebrik ederim, mesleğe verdiğin emeğe çok saygım var. Elbette yükseltmek için ortaya koyduğun çabalara da. Son sözüm de şudur ki “İyi ki bloglar ve de blog yazarları var.” :)
İlk yazındaki heyecanınla nice nice 15 yıllar olsun, dilerim hayatında:)
Doğum günü kutlu olsun!
Son blog yazım tam da bununla ilgili. Tesadüfün böylesi. Nice yıllara. Okuma listemdesiniz yıllardır :)