Mantar kavurma nasıl yapılır?

Yemeğe doyamadığım yemeklerin başında mantar kavurması gelmekte. Özellikle zeytinyağda kavrularak yapılarak yemekleri çok severim. Zeytinyağ kullanıldığı için de mantar kavurma kalori açısından sağlıklıdır. İnternette birçok mantar kavurma tarifleri bulmak mümkün. Ben size çok pratik şekilde mantar kavurmasının yapılışını anlatacağım. Mantar kavurma yemeğinde, marketlerde satılan beyaz kültür mantarını kullandım.

mantar kavurmasının yapılışı

Mantar Kavurması için Gerekli Malzemeler

  • 300 gr kültür mantarı
  • Göz kararı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Göz kararı tuz
  • Göz kararı karabiber
  • 2 çay kaşığı köri sosu
  • İsteğe bağlı haşlanmış mısır

Mantar Kavurmasının Yapılışı

İster çiçek yağını ister zeytinyağı tavada iyice kızdırın.

Üzerine bir yemek kaşığı tereyağ ekleyin.

Önceden temizlediğiniz ve pizzalık şekilde doğradığınız mantarları tavaya ekleyin.

Ocağın altını kısmayın çünkü düşük ateşte mantarlar suyunu salar. Bunu bir anlamda eti mühürlemek gibi düşünebilirsiniz. Yüksek ateşte mantarları, zedelemeden hafifçe karıştırın.

Mantarlar bir süre sonra değişmeye başlayacaktır, o zaman ocağın altını kısın ve üzerine göz kararı tuz, kara biber; iki çay kaşığı köri sosu ve istediğiniz kadar haşlanmış mısır ekleyin.

Bütün bu malzemeleri ekledikten sonra da arada karıştırın ancak çok sık karıştırmayın.

Bu süreçte mantarlar suyunu salacak ve sonrasında tekrar suyunu çekecek. Mantarlar suyunu çekince mantar kavurma hazır demektir.

Mantar kavurma yemeği püf noktalar

Mantar kavurma yemeği püf noktalar

Mantarlar, sünger gibi suyu hemen çektikleri için marketten paket içinde aldığınız mantarları suda yıkamamanız önerileri. Bütün mantarları temiz bir bezle tek tek sildiğinizde üzerinde siyah, kirli zarın hemen arındığını göreceksiniz. Zaten kızgın yağda kavrulan mantarlardaki zararlı bakteriler de kolayca ölecektir.

Mantar kavurma tarifini, özellikle beyaz renkteki kültür mantarı üzerinden verdim. Doğada kendi halinde yetişen mantarların zehirli olma ihtimali var. Ayrıca her mantarın pişme, kavrulma şekli ve süresi de farklıdır.

Mantar kavurmasını yaparken yüksek ateş en önemli ayrıntıdır. Lütfen mantarların rengi değişene kadar yüksek ateşte kavurmaya devam edin. Mantarlar başta suyunu bırakacak. Bu sizi endişelendirmesin. Mantarların tekrar suyunu çekmesi, hazır olduğunun göstergesidir. Ocağın altını kapatıp tabağa servis edebilirsiniz.

Mantar kavurmanın lezzetli olmasının püf noktalarından biri de metal kaşıkla değil tahta kaşıkla karıştırılmasıdır. Ayrıca körü sosu, iki yemek kaşığından fazla olmamak koşuluyla mantar kavurmasına apayrı bir lezzet katacaktır.

Mantar kavurmanın lezzetli olmasının püf noktalarından biri de metal kaşıkla değil tahta kaşıkla karıştırılmasıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir