İnternetten yapılmayan dünyada ne var ki?

burcak_unsal

Avukat Burçak Ünsal‘ın “Arama Motorlarının ve Dijital Medya Mecralarının Hukuki Sorumluluğu” ile ilgili Salı akşamki söyleşisine katıldım; bu vesileyle ilk defa Levent’teki Starters Hub’u da görmüş oldum.

Bir dönem Google‘ın bölgesel hukuk müşavirliğini yapan Ünsal, aynı zamanda New York Barosu üyesi ve siber hukuk dersleri veriyor. ‘Sosyal medya’ kavramı yerine ‘dijital medya’ ifadesini tercih ediyor çünkü bloglar ve Facebook, Twitter gibi sosyal ağlar, kullanıcıların içeriklerini kendilerinin hazırladıkları birer dijital medya ürünü. Bu görüşüne ben de katılıyorum.

YouTube‘un Google’dan sonra ikinci büyük arama motoru olduğunun çoğumuz bilincinde. Ünsal da YouTube’un hem bir arama motoru olduğunu hem de dijital medya platformu olduğunu bir kez daha hatırlatıp* arama motorları ile dijital mecralar üzerinde hukukun Google’dan çok daha önce gelişmeye başladığını söyledi.

Hukukçu olmayan bizler için hukukun kendisi de kavramları da sıkıcı olabiliyor. İlgi duyduğumuz alan internet ile hukuk bir araya gelince biz de aynı çatı altında bir araya gelebiliyoruz; Salı akşamı olduğu gibi. Burada gündüz duruşmadan duruşmaya koşup akşamki söyleşiye katılan Ünsal’ın sıcak sohbetinin ve samimi anlatımının da hakkını vermek gerekir.

İnsanların artık uzun makaleler okuyarak değil de birkaç dakikalık videolar seyrederek bilgilenmeyi; doğrudan dinleyerek ve seyrederek öğrenmeyi tercih ettiğini söylüyor Ünsal. Video içeriklerin altın devrini yaşadığı ve bunun uzun yıllarca devam edeceğinde hemfikiriz.

Av. Burçak Ünsal, yaklaşık 2 saat süren sohbetinde daha başka hangi bilgileri aktardı? Yazıyı, söyleşide aldığım notları maddeler halinde özetleyerek tamamlıyorum:

gangnam_style

Mozart, yaşasaydı Gangnam Style yüzünden intihar ederdi

  • YouTube videoları başlık + içerik + reklam + ayrıntılar + kanal bilgisi + kimin yüklediği + yorumlar gibi birçok bilgiden oluşur. Hukukçular, bir dava durumunda şikayet edilen YouTube videosuna baktıklarında bütün bu metriksi göremeyebiliyor.
  • İnternet siteleri (örneğin Yahoo’nun ana sayfası) ilk yıllarda çok karmaşıktı. Google, bembeyaz bir sayfa ve tek bir satırlık barla internet kullanıcısının karşısına çıktı. Google’ın çıkış noktası, bir arkadaşınıza nasıl soru soruyorsanız o şekilde sormanıza imkan tanıyan bir tasarım / insansı robot özelliğiydi.
  • Facebook ve Twitter gibi sosyal ağ devleri ortak bir politika geliştirebilmek için bir araya geliyor; hatta ABD hükûmeti ile de ortak görüşmeler yapıyorlar.
  • Dijital dünya ile geleneksel medya bir bütün halini almaya başladı. Amerika ve Avrupa’da basılı gazeteler tamamen internetten yayın yapma eğiliminde. İnternet devleri, bazı büyük gazeteleri satın alıyorlar.
  • Türkiye’de şu an okunacak gazete kalmadı. Nasıl olsa internet var ve editörün zorladığı haberi okumak zorunda değiliz.
  • İnternetten yapılmayan dünyada ne var ki?
  • PSYGangnam Style telifleri sayesinde YouTube’dan dünyanın parasını kazandı. Mozart, bugün yaşasaydı Gangnam Style yüzünden intihar ederdi.
  • Google Adsense ve YouTube’dan kazanılan gelirler İçerik Paylaşımı Sözleşmeleri sayesinde cebinize girebilmektedir.
  • Acun Ilıcalı, Hürriyet vs gibi birçok isim YouTube’da kanal açarak teliflerini orada korumayı tercih ediyor. Herhangi bir kopyaya karşı YouTube önemli bir teknoloji sunuyor.
  • Google, Türkiye’de server kurma isteğini 4 kez sunmuştur.
  • 11 Eylül saldırılarından sonra ABD ve İngiltere Google, Microsoft ve cep telefonu operatörlerinin bilgilerine sızmak için çok ciddi yatırımlar yaptı.
  • Milli güvenlik için yapılanlarla milli güvenlik adı altında yapılanlar arasında hukuki anlamda çok önemli farklar vardır.
  • Her ülkenin kendine has hassasiyetleri var. Almanya’da asla Nazi propagandası yapamazsın. YouTube, Nazi videolarını kaldırmasa Almanya YouTube’u kesinlikle kapatır. Bazı hassasiyetlerden dolayı Brezilya, Facebook Brezilya direktörünü hapse atmıştı.
  • Google “Unutulma Hakkı” başvurusunda “Haberin güncelliğini yitirmesi, konuyla ilgisiz olması, haberin eksik / yanlış olması” kriterlerine dikkat eder. Bu üç şart sağlanırsa unutulma hakkı başvurusunu olumlu değerlendirir.
  • UYAP Bilişim Sistemi zaten çalışmıyor, hiçbir zaman da çalışmayacak o yüzden bir geleceği de yok.

Ek bilgi:

*YouTube, hem yer sağlayıcı hem de arama motoru yükümlülüklerine sahip.

Evren’i Sosyal Ağlarda Takip E+

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir