Yeşim Mutlu’yla Instagram ve Influencer’ı Konuştuk

Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü adına gerçekleştireceğim “İçerik Üretimi ve Yeni Medya” söyleşilerinin ilkini bugün sevgili Yeşim Mutlu’yla yaptık. Sohbetimizin merkezinde Instagram ve Influencer kavramları olsa da yeni nesil medyayı da genel çerçevede ele aldık. Hatta son dönem hayatımıza hızla giren ClubHouse uygulamasına da değinmeden edemedik. Öyle ki ClubHouse uygulamasında ilk konuşmamı Yeşim’in açtığı odada yapmışımdır :)

Sohbetimizde Yeşim, Influencer kavramının markaların, sektörün ve biz Internet kullanıcılarının gündemine nasıl girdiğini çok güzel özetledi. Instagram’ın Influencerlar açısından bir dönüm noktası olduğunu, öncesinde Influencerların zaten olduğunu ama çoğunlukla “fikir lideri” olarak adlandırıldıklarını hatırlattı.

Influencerlık Instagram gibi algılansan da aslında her kanalın kendi Influencerları olduğunu söyleyen Yeşim’in çok önemli tespitlerinden bazılarını şu şekilde özetleyeceğim:

Dijitalin okulu vardı da biz mi okumadık?

Dijital dünyanın bir okulu vardı da okuduk mu? Okumadık. Dijital dünyayı bizim gibi insanlar yarattı. Daha sonra okullar açıldı. Birçok üniversite sosyal medyayla, dijital okuryazarlıkla ilgili bölümler açıyor. Ya da İletişim Fakülteleri içinde farklı dersler var.

Şu anda Influencer olarak Instagram’dan beslenmiyorum. Hatta çok uzun zamandan beri artık farklı bir mecra olsa da kendimizi daha iyi ifade etsek. Çok sıkıldık, hep aynı paylaşımlar.

Sosyal medya sizi yönetmesin, siz sosyal medyayı yönetin. Sosyal medyanın veziri de olabilirsiniz veziri de. Bunu siz seçin.

Ben sürekli sorarım: Beni Instagram’dan neden takip ediyorsunuz? Aldığım cevap hep şu oldu: Senin fotoğrafçı olduğunu biliyoruz ama orada fotoğraflarını görmek istemiyoruz. Senin hayatını merak ediyoruz.

Sosyal medya her zaman popüler kültür araçlarını, magazini, çatışmayı sever. Normal yaşamın içinde ne var sosyal medyada da var.

Söz uçar yazı kalır. İçerik, yeni nesil yayıncılıkta. Aslında yakın bir gelecekte hepsi birbirine entegre olacak.

Yeşim’in de söyleşiye dair yazısını okuyabilirsiniz. Söyleşinin Süleyman Demirel Üniversitesi’nin Bilim TV YouTube kanalında canlı yayımlanan kaydını da buradan seyredebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir