Tanpınar Edebiyat Araştırmaları ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen Tanpınar Konferansları dizisinin beşincisi Haliç Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Birol Emil‘in “Tanpınar’ın Sanat ve Fikir Dünyası” başlıklı konuşmasıyla 10 Mart 2018 Cumartesi günü Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesinde gerçekleştirildi.
Bir dönem Tanpınar’ın öğrenciliğini yapan ve kendisiyle birlikte çalışma imkanı bulan Prof. Dr. Emil, kendine has bir yaratma şekli olan Tanpınar’ın dersinde not tutmanın neredeyse imkansız olduğunu anlattı.
Ahmet Hamdi Tanpınar kadar okuyucusunda anlama zorluğu yaşatan ikinci bir edip olmadığını söyleyen Prof. Dr. Emil, bunun sebebini de ondaki estetik tenkite bağladı. Tanpınar’ın bütün eserlerinde bir tenkit anlayışı vardır ve bu anlayış, estetik tenkittir. Prof. Dr. Emil’e göre de Tanpınar’ı okumanın güçlüğü, eserlerinin güzelliği ve derinliği buradan kaynaklanır.
Tanpınar’ın “dikkat”i ilahlaştırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Emil, onun şiirlerinin yüksek sesle okunmaya gelmediğini, Tanpınar’ın şiirlerinin sükutu andıran bir fısıltıyla okunması gerektiğini belirtti.
“Bir sanatkâr dış kaynaklardan da beslenmezse sanatkâr değildir. Bu bir kültürdür.” diyen Prof. Dr. Birol Emil, Tanpınar’ın eselerindeki kahramanların hiçbirinde sağlıklı bir karakter bulunmadığının, hep trajik insanları kahraman olarak seçtiğinin altını çizdi.
e-vren günlüğü sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.