Site icon e-vren günlüğü

Melih Cevdet Anday’ın söyleşilerinde beni şaşırtan ayrıntılar

melih cevdet anday

Melih Cevdet Anday‘la gerçekleştirilen söyleşilerin bir araya toplandığı Dakika Atlamadan (Everest Yayınları) kitabı benim için 428 sayfalık dolu dolu bir yolculuktu. Günlükleri, söyleşi ve röportajları sanatçıları daha yakından tanıma imkanı sunduğu için çok önemserim. Bu kitap da Anday’ı daha yakından tanımamı sağladı.

Dakika Atlamadan’da beni şaşırtan bazı bölümleri bu yazıda paylaşacağım.

Melih Cevdet Anday’ın şiir anlayışı:

Türk şiirinin önemli isimlerinden Anday’ın şiire ve Garip şiirine dair değerlendirmeleri de Dakika Atlamadan kitabında altını çizdiğim satırlar arasında. 

Anday şiir yazarken evinde bile yalnız kalmayı ve kimse tarafından görülmemeyi tercih etmektedir; bunu da “…imge avcılığına çıkıldığında en ufak bir gürültü bile zihni sarsabilir” cümleleriyle açıklıyor. Şiir yazarken o kadar yalnız ve kendisiyle baş başadır ki “Şiirime gelince bütün yazdıklarımım ben.” ifadesi her şeyi özetler.

Ona göre şiirin felsefe ve matematikle sıkı bir ilişkisi var. Bunu Anday’ın şu cümleleriyle anlıyoruz: “Şiir de ister istemez felsefeye bitişir.”; “Şiir en ufak ayrıntısına kadar bir matematiktir. Düpedüz ses matematiğidir.”

“Garip şiiri bir temizlik şiiridir.”

“Bizimki (Garip şiiri) odada okunacak şiirdir. Günlük konuşma gibidir. (…) Bizim şiirimizde alelade adamlar vardır.”

Evren’i Sosyal Ağlarda Takip E+

Exit mobile version