
Göze Sencer; Doğuş Yayın Holding Dijital İçerik Geliştirme Danışmanı
Medya Derneği‘nin Bahçeşehir Ü. Beşiktaş Kampüsündeki Dijital Medya Okulu‘nun 4. haftasının öğleden sonraki oturumunda Doğuş Yayın Holding Dijital İçerik Geliştirme Danışmanı ve aynı zamanda Tvyo projesinin başındaki isimlerden Göze Sencer, “Gazetecilik ve Gazeteciler İçin Mobil Uygulamalar“ konulu iki saatlik bir paylaşımda bulundu.
Göze Sencer, hayatı oldukça kolaylaştıracak mobil uygulamalar içinde en işlevsel olanlarından örnekler verirken paylaştığı “Mobil gazetecinin alet çantası“ dersin en ilgi çekici kısmıydı ;)
Mobil Gazetecinin Alet Kutusu ;)
Göze Sencer’in verdiği son istatistiğe göre Türkiye’de 14 Milyon 200 Bin’i aşkın kişi Facebook Mobil uygulamasını kullanıyor. Bu son derece önemli bir sayı. Akıllı telefonların uygun fiyat ve taksit seçenekleriyle kullanımı daha da yaygınlaşıyor ve internet kullanımı mobile doğru hızla kayıyor.
“İnsanlar artık okumaktan çok izleyerek tüketmeye yöneldi.“ diyor Sencer ve işte bu yüzden haberi derinleştirmesi ve karşıya hızlıca vermesi bakımından videonun habercilikte çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.
“İnsanların uzun yazıyı tüketmeye çok fazla mecali yok. Zaten çok fazla informasyon bombardımanı var.“ diyen Sencer, kısa bir metin, fotoğraf ve videolu bir içeriğin daha ilgi çekici olacağının altını çizdi.
Dünya mobil uygulamalar konusunda bizden çok ilerideler ki bizde henüz bu konuda ciddi bir çalışma yok. Oldukça sadece ve kullanışlı olan söz konusu mobil uygulamalar bize gösteriyor ki gazeteler / geleneksel medya beyaz kulelerinden indi ve daha ulaşılabilir bir hal aldı.
Göze Sencer, “elim ayağım oldu.“ dediği EverNote uygulamasını özellikle tavsiye ederken sosyal medya – internet gazeteciliği ve mobil dünya ile içli dışlı olanların işlerini daha da kolaylaştıracak Google Insights, Flipboard, iMovie App, SoundCloud, Dragon Dictation, Qik, Animoto, Tweetcaster ve TweetDeck‘in de mutlaka incelenmesi ve kullanılması gerektiğinin altınızı çiziyor.
Hızle gelişen ve değişen internet ve mobil dünyasında yukarıdaki uygulamalar / hizmetler elbetteki ya daha da gelişecek ya da onlardan çok daha iyileri çıkacaktır ;)