Naif mi Nahif mi?

Naif Ne Demek?

Günlük hayatta birbirine karıştırılan birçok sözcük var. Örneğin naif ve nahif sözcükleri, telaffuzları birbirine benzediği için sıklıkla birbirinin yerine de kullanılmakta. Bu iki sözcük şekil ve söyleyiş açısından birbirine çok benzese de her ikisi de çok farklı anlamları taşımakta.

Nahif mi naif mi?

Nahif mi naif mi hangisinin kullanılacağına karar vermek için öncelikle naif nedir, nahif ne demek bunlara bakmak gerekiyor. Her iki sözcüğün anlamı bilinirse birbirinin yerine kullanma yanlışlığına da düşülmeyecektir.

Peki naif ne demek?

Naif’in ilk anlamı, Türk Dil Kurumu (TDK) Sözlüğü’nde “Saf, deneyimsiz” olarak verilmekte. Fransızcadan dilimize geçmesine rağmen sözcüğün ilk hecesi na: şeklinde uzun okunur. Naif için verilen diğer anlamlar şu şekilde:

  • Güzel sanatların özellikle resim alanında kendi kendini yetiştirmiş sanatçısı veya onun yapıtı.
  • Kendi kendini yetiştirmiş, doğal bir plastik sanat yeteneğine sahip sanatçılar tarafından yaratılan resim sanatı.
  • Acemice yapılan

Bu durumda naif nedir, sorusuna verilecek ilk cevap “saf, deneyimsiz ve acemice yapılan” olacaktır. Günlük hayatta sıklıkla bu üç anlamda kullandığımız naif, zaman zaman “nahif” şeklinde telaffuz edilmekte veya yazılmakta. Öyleyse “nahif”in de anlamını bilmekte yarar var.

telegram

Nahif ne demek?

Nahif, TDK Sözlük’te “ince, duygulu, hassas” anlamıyla açıklanmakta. İkinci anlamsa “zayıf, cılız, çelimsiz” olarak verilmekte. Naif’in aksine dilimize Arapçadan giren nahif, günlük hayatta naife göre daha sık kullandığımız bir sözcük. Ayrıca sözcüğün hiçbir hecesi, uzatılmadan okunur.

Fransızca kökenli naif ile Arapça kökenli nahif arasında tek fark “h” harfi gibi görünse de anlamları birbirinden çok farklıdır. Sözcükleri, hem yazılı hem sözlü iletişimde yerinde ve doğru kullanmanın yolu da sözlük okumaktan, sözcüklerin anlamlarını bilmekten geçmekte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir