Stalklama Ne Demek?

Stalklama Nedir?

Stalklama, siber alemde bir kullanıcının profilini gizlice takip edip paylaşımlarının izini sürerek onun hakkında ayrıntılı bilgi edinmeye denir. Stalk, sessizce yaklaşma, sessizce sokulma, gizlice izleme, sinsince yürüme demektir. İngilizce kökenli stalklama sözcüğünü Oxford Dictionaries, “birine istenmeyen veya saplantılı bir ilgi ile tacizde bulunarak sıkıntı vermek” şeklinde tanımlar.

Gerçek hayatta da yapılan stalklamanın çevrim içi ortamda, internette yapılanına siberstalklama (cyberstalking) denir. Oxford sözlük siber stalklamayı birini korkutmak, taciz etmek amacıyla ona herhangi dijital platform üzerinden defalarca mesajlar göndermek, çeşitli iletişim yöntemlerini bu amaçla kullanmak olarak tanımlar.

Stalklama Nasıl Yapılır?

Stalklama internette, sosyal medya hesaplarında dikizleme, iz sürme, takip etmedir. Stalklamada takipçi interneti, kendisine seçtiği kurbanı taciz etmek amacıyla kullanır. Bunun için sosyal ağlar üzerinden DM yoluyla mesajlar atabilir, kurbanın fotoğraf ve video paylaşımlarına onunla ilgili gerçeği yansıtmayan yorumlar yapabilir hatta kurbanını kötüleyen sahte (face) hesaplar açabilir, web sitesi kurabilir. Siberstalk, kimi zaman mağdurun banka hesapları, e-posta giriş bilgileri gibi kişisel verileri elde etmeyi de amaçlayabilmektedir. Siber suçlardan kabul edilen siberstalklama, kurban seçilen mağdur kişiye maddi manevi büyük zarar verebilmektedir. Teknolojinin, internet kullanımın yaygınlaşması, sosyal mecraların artması siberstalkerların stalklama çeşitlerini yaygınlaştırmasını, yeni taciz yöntemleri geliştirmelerini sağlamaktadır.

Stalklama suç kabul edildiği gibi aynı zamanda davranış bozukluğu da sayılmaktadır. Çünkü stalklayan kişi, izini sürdüğü kurbanın özel hayatıyla ilgili merak duygusunu giderebilmek için siber zorbalığa ve siber tacize varacak yöntemlere başvurabilmekte, stalklama sapkınlığa varacak boyutlara ulaşabilmektedir. Ancak günümüzde sosyal ağların yaygınlaşması ve herkese açık paylaşımların artmasıyla stalklama suç ve davranış bozukluğu yerine normal karşılanan bir eylem olarak algılanmaya başlamıştır. Kişisel profiller, sosyal ağlarda açılan hesaplarla artmış; bu da stalklama eylemini sosyal medyada rutinleşen bir eyleme dönüştürmüştür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir