Suudi Arabistan İle İhracatın Koşulu Olan Saso Belgesi Nedir

Ülkeler kendi aralarında ihtiyaçlarını karşılamak için ticaret yaparlar. Bir ülkedeki firmanın, diğer bir ülkenin firması ile ticari ilişki kurarken devletlerarasında yapılan anlaşmalara ve kurallara uyma zorunluluğu bulunur. İhracat yapılacak ülkenin koyduğu belirli belgeler bulunuyorsa, firmalar bu belgeler sahip oldukları koşulda ticareti gerçekleştirebilirler. Türkiye ile ihracat ilişkilerinde belge zorunluluğu koyan ülkelerden biri Suudi Arabistan’dır. Suudi Arabistan Standart ve Metroloji Organizasyonu (Saudi Arabian Standards Organization- SASO), Suudi Arabistan gümrük standartlarına uygunluk denetimi yapan kuruluşun adıdır. Bu kuruluşun adı ile geçen SASO Belgesi bulunmaktadır. Peki, SASO Belgesi Nedir? Türkiye’ de bulunan bir firmanın Suudi Arabistan’ a ürün ihraç edebilmesi için bulundurması gereken belgedir. Suudi Arabistan yaptığı ithalat aracılığıyla, aldığı ürünlerin kalitesinin ülkeye uygunluğunun denetimini bu belgeyle gerçekleştirir. Bu ülke ile ihracat yapan Türkiye firmaları, ürünlerinin geri çevrilmemesi için belgeyi bulundurmaları önem taşır.

Saso Belgesi Nedir ve Nasıl Alınır

SASO Belgesi nedir? Suudi Arabistan ile ihracat yapacak Türk firmaların bulundurmaları gereken belgedir. Belgenin çıkması için öncelikle firmanın istenen evrakları çıkartması ve teslim etmesi gerekir. SASO Belgesinin alınabilmesi için sonrasında ihraç edilecek ürünlerin, SASO kurumunun denetim yasalarına uygunluğuna bakılır. Kalite belgeleri, test raporları gibi ürünlerle ilgili belgeler incelenir. Ürünlerin uygunluğuna karar verilirse, belgelendirme süreci başlar. En önemli kısım olan ürünlerin yasalara uygunluğu aşamasıdır. Bu aşamanın tamamlanmasından sonra prosedürün büyük kısmı tamamlanmış olur. Ürünlerin taşınma işlemi başlamadan önce yetkili bir denetçi, firmayı gözetime gelir. Kontrol sırasında, eksiklik bulunursa firmaya bildirilir ve eksiklikler giderilir. SASO Belgesi her ürün taşıma sırasında çıkartılması gereken bir belgedir. Ürününün Suudi Arabistan gümrüğünde kalıp geri gönderilmesini ve bu konuda sıkıntı yaşamak istemeyen firmalar gerekli evrakların hepsini güncel olarak teslim etmelidir.

Saso Belgesi Hangi Kurumdan Alınır

Suudi Arabistan’ a ürün göndermek isteyen firmaların bulundurması gereken belge olan SASO Belgesi Türkiye’ de tek bir kurum tarafından verilir.  SASO Belgesi uygulatan kurul olan SASO tarafından bu yetki, TSE (Türk Standartları Enstitüsü) kurumuna verilmiştir. SASO Belgesi nedir? Türkiye tabanlı bir firmanın Suudi Arabistan’ a ürün göndermek için sahip olması gereken belgedir. 2012 yılında TSE ve SASO arasında yapılan anlaşma ile Suudi Arabistan’ a ihraç edilecek ürünler için TSE onayı gerekir. Kurum tarafından verilen Parti Uygunluk Belgesi bulunmayan ürünlerin Suudi Arabistan’ a girişi daha uzun sürmektedir. Daha fazla bilgi için yetkibelgesi.net adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir