Dijital dünya nefes almadan güncellenmeye ve yenilenmeye devam ederken internet soluksuz bir şekilde büyüyor. Devletler bile e-devletleşirken, nesnelerin interneti insanlığın internetiyle yarışır hale geliyor. Hızla tükeniyor, tüketiyor, bir taraftan üretiyoruz. Dijital dünya ile gerçek dünyanın ‘zaman’ kavramı birbirinden çok farklı. 1 ay önceki bir gelişme, internet dünyası için çok eski bir gelişme sayılıyor. Bu sebeple henüz eskimeden, kaçırdığınız bir şeyler var mı diye göz atabileceğiniz internet günlüğü’nün en yenisi yayında. 28 Kasım – 4 Aralık 2016 tarihlerini kapsayan dijital dünyaya dair gelişmelerden öne çıkanları derlediğim internet günlüğü 2016/48, “Hepimiz aynı ağın altındayız.” temasıyla hazırlandı; iyi seyirler:
- #Facebook tarafından Haziran 2016’da Cannes Lions’da duyurulduktan sonra 30 kreatif ajans tarafından denenen Creative Hub, dünya çapında kullanıma açıldı. Creative Hub, kreatiflerin Facebook ve Instagram için içerik üretmelerini kolaylaştırmaya yönelik bir araç.
- Facebook‘ta en yüksek beğeniye sahip sayfaları merak ediyor musunuz? Listenin ilk 2 sırası Facebook’un sayfalarına ait ama Cristiano Ronaldo‘nun Facebook sayfası 118 milyona yakın beğeni sayısıyla listenin üçüncü sırasında yer alıyor.
- Sahte haberlerden başı epeyce ağrıyan Facebook, editör kontrolünden geçerek Collections etiketiyle yayımlanacak haber akışına başlayacak. Buna göre Facebook haber editörleri, güvenilir kaynaklardan çekilen haberleri inceledikten sonra yayımlayacak.
- #Twitter, Slate dergisi tarafından yöneltilen ‘Donald Trump’ın hesabının engellenmesi olası mı?’ sorusuna “Twitter Kuralları tüm hesaplar için geçerlidir, bunlara resmi hesaplar da dahil” cevabını verdi. ABD Başkanlık Seçimleri sırasında Twitter, Trump’ın ırkçılık yapan, Yahudi karşıtı tivitler atan destekçilerinin hesaplarını engellemişti.
- Twitter kullanmadan güne başlayamayan uykuya dalamayan bir kesim var ki hiçbir zaman o ayrıcalıklı dünyaya dahil olamadım ;) Şaka bir yana Twittercıları dibine kadar Twittercı yapacak 10 araç bulunuyor; şöyle buyurun.
- Bilenler bilir, evimde televizyon yok; bu sebeple son birkaç aydır en sevdiğim şey Netflix. Son güncellemesi sayesinde Netflix, akıllı cep telefonlarınızda internet olmadan film ve dizi seyretme imkanı sunuyor.
- Podcast dinlemeyi seviyorsanız On Bir On Sekiz‘i de seversiniz. Berna Kahraman ve Onur Akmehmet‘in ortak projesi olan onbironsekiz.com, Türkiye’nin ilk gerçek insan hikayeleri üzerine sesli içerik üreten podcast sitesi.
- 6 milyona yakın aboneye sahip #YouTube fenomeni Casey Neistat, 25 milyon dolara CNN’e transfer oldu. Daha önce Casey Neistat’ın mobil video paylaşım uygulaması Beme’i satın alan CNN’in bu son hamlesi, yeni bir dijital platformu hayata geçireceğini gösteriyor.
- YouTube, 4K çözünürlükte canlı yayın yapma özelliğini kullanıma soktu. Tabi bu haber, 4K video çeken bir telefonunuz ve 4K çözünürlükte televizyonunuz varsa bir anlam taşıyor.
- CCS 2016 Türkiye’nin Dijital Haritası’na göre haftada 17 saatimiz internette geçiyor; bunun 13 saati mobil üzerinden tüketiliyor.
- Trend Micro‘nun araştırma birimi Trend Labs’ın araştırmasına göre Türkiye’de kullanıcılar tarafından indirilen 472 bin 741 mobil uygulamanın 6 bin 385’inde zararlı yazılım tespit edildi. Aynı araştırmaya göre Türkiye ABD, Brezilya ve Hindistan’dan sonra dünyada en fazla fidye yazılım saldırısına uğrayan dördüncü ülke. Ocak – Eylül 2016 döneminde Türkiye’deki kullanıcılara yönelik 10 milyona yakın fidye yazılım saldırısı yapıldı.
- Amazon, müşterilerinin 1 exabyte (1 milyar gigabytes) boyutundaki verilerini buluta taşımak için Snowmobile hizmetini duyurdu. Tır kasası boyutundaki Snowmobile, aslında dev bir hard disk.
- ABD ve dünya Donald Trump sonrası yeni düzen konusunda endişelenirken internet dünyası da aynı endişeleri yaşamaya devam ediyor. Öyle ki internetin en büyük dijital arşivi The Internet Archive‘in (IA) kurucularından Brewster Kahle, “9 Kasım sabahı radikal değişimlerin habercisi olan bir sabaha uyandık, tarih boyunca kütüphaneler ve insanlar sahip oldukları bilgiler nedeniyle güvenlik ihlalleriyle karşılaştı” açıklamasında bulundu. The Internet Archive, Trump’lı dönemde kültürel materyalleri koruma altına almak, güvende tutmak, daima erişilebilir durumda bulundurmak ve internetin karşılaşacağı geniş çaplı kısıtlamalardan kaçınmak için Kanada’da yedekleme merkezi kurmaya hazırlanıyor.
- #Google – Yüksek puanlar almasına rağmen bir türlü öğretmen olarak KPSS ile ataması yapılmayınca Google CEO’su olmak zorunda kalan Eric Schmidt, KPSS’deki başarısını Açık Deniz Zirvesi’ndeki panelde gösteremedi. Schmidt, panel sonunda dinleyicilerden kendisine yöneltilen Google’ın iş mülakatlarında sorulan zeka sorularından birini yanıtlayamadı. Schmidt’in yaşanan bu olayın ardından KPSS’nin sadece memurluk kısmına hazırlanacağı öğrenildi.
- Google, G Suite üzerinden şirketlere yönelik sürükle bırak mantığıyla çalışan App Maker isimli yeni bir araç setini kullanıma açtı. Bu yeni uygulama seti sayesinde şirketler, bulut uygulamalarını kolaylıkla oluşturabilecek.
- Daha iyi bir internet deneyimi için zorlayıcı reklamlara savaş açan Google, 10 Ocak 2017 itibarıyla yeni bir uygulama devreye sokuyor. Yeni uygulamaya göre zor kapatılan veya yanlışlıkla tıklattırılan reklamlara yer veren internet siteleri Google tarafından cezalandırılacak.
- Google Play, 2016 yılının en popüler uygulamalarını açıkladı. Listeye göre en popüler uygulama Yüz Değiştirici 2 (Face Changer 2), yılın oyunu Clash Royale, en popüler film Deadpool, en popüler dizi Game of Thrones, en popüler kitap Deadpool Kills the Marvel Universe
- Türk Telekom‘un görme engellilere yönelik Telefon Kütüphanesi servisi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, mobil cihazlardan da erişeme açıldı. Uygulama, Google Play‘den ve App Store‘dan indirilebilir.
- 2009 yılında kurulan WeTransfer logosunu değiştirdi. Ayrıca dosya aktarımı sırasında ve dosya aktarımı sonrasında birbirinden hoş yeni animasyonlar da göstermeye başladı.
- Kaspersky Lab‘ın açıkladığı DDoS İstihbaratı raporuna göre WordPress tabanlı bloglar büyük tehlike altında. Sebebiyse WordPress üzerinden gelen DDoS saldırılarının artık şifreli olması. Bu sebeple saldırı tespit edilemediği gibi ona karşı korunmak da zorlaşıyor.
- e-Devlet Kapısı‘na tüketicileri sevindirecek yeni bir özellik daha eklendi. Bankalarla ilgili şikayeti olan tüketiciler, bundan böyle turkiye.gov.tr üzerinden Bireysel Müşteri Hakem Heyetine başvuru yapabilecek.
- dictionary.com, 2016 yılında en çok araştırılan kelimenin ‘ksenofobi’ (xenophobia) olduğunu duyurdu. Ksenofobi, yabancı korkusu anlamına geliyor ve zannediyorum bu Avrupa’yı tedirgin eden mülteci akınının bir yansıması.
- Dictionary, yılın sözcüğünü açıklar da Oxford Sözlüğü geri kalır mı? Oxford Sözlüğü de “2016 yılının sözcüğü ‘Post-truth’dır.” dedi. “Post-gerçek, nesnel gerçekliklerin kamuoyunu şekillendirmede duygusal ve kişisel görüşlerden daha az etkili olması.” gibi uzunca açıklayabileceğimiz Post-truth Donald Trump’ın zaferle çıktığı Amerika’daki başkanlık seçimleri sırasında popüler olmuş.
- Daha önce internet günlükleri etkinlik bölümünde duyurduğum Türkiye Bilişim Derneği (TBD) 18. Bilimkurgu Öykü Yarışması sonuçları açıklandı. Jürisinde Atıf Ünaldı‘nın da yer aldığı yarışmada birincliği Kadri Kerem Karanfil’in “ExTube” adlı öyküsü kazandı. Kadri Kerem sevincini ‘ayaklarım yere basmıyor‘ tivitiyle paylaştı ;)
- 2013 Google Bilim Fuarı’nda birinci olan Elif Bilgin‘i hatırlıyorsunuz değil mi? Hatırlamıyorsanız hatırlatayım: Muz kabuğundan plastiğe
- ‘Her basılı materyal bir gün dijitali tadacak!’ diye bir şey yok elbette. Bu defa da dijital dünyadan bir transfer haberi: 3 yıldır çevrim içi olarak yayımlanan edebiyat kültür sanat dergisi Kuledibi Kasım – Aralık 2016 sayısından itibaren artık basılı olarak yayın hayatına devam edecekmiş.
- Babam ve Oğlum hem seyrettiğim en güzel Türk filmi hem de seyrettiğim en güzel Çağan Irmak filmi ;) “Sanırım, Çağan bir daha böyle iyi bir film çekemeyecek” diyerek yeni bir tartışmanın da fitilini ateşlemek istemiyorum. Şaka bir yana IMDb, “En iyi 250 film” listesinde ilk defa bir Türk filmini ağırlıyor. 81. sıradan listeye giren Babam ve Oğlum, bu yazıyı yazarken kontrol ettiğimde 78. sıraya yükselmişti.
- Biliyorum internetin başından kalkmanız zor. Farkındayım vaktiniz yok ve Gaziantepe kadar gidip bir müze ziyaret edeyim de kültürleneyim havasında değilsiniz. Alın size müze alın size 360 derece e-kültür!
- “Sanal müze yetmedi, bana daha fazla kültür lazım!” diyorsanız iki milyonu aşkın belge ve 500 bin basılı yayına tek bir internet sitesi üzerinden ulaşmaya ne dersiniz? Beyoğlu’nda faaliyet gösteren dokuz kültür ve bilimsel araştırma kurumu Alman Arkeoloji Enstitüsü, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü, Hollanda Araştırma Enstitüsü, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, İsveç Araştırma Enstitüsü, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, Orient-Institut Istanbul, SALT Araştırma ve Sismanoglio Megaro‘nun veri tabanlarına BiblioPera üzerinden erişim mümkün.
- UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası 11. Komite Toplantısı, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da yapıldı ve geleneksel çini ustalığı, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne eklendi.
- WordPress, Google Çeviri’nin son güncellemesiyle birlikte blogların otomatik olarak farklı dillere çevrilmesini sağlayacak yeni Google Translate Widget‘ini hizmete sundu. Söz konusu eklentiyi Jetpack üzerinden aktif etmek veya yeni eklentiler sekmesinden eklemek mümkün.
- Her şey SEO her şey içerik değil diyenlerdenseniz tasarımın büyüsünü es geçmiyorsunuz demektir. 2017’de web tasarımının ne yöne evrileceğini merak ediyorsanız hazır olun: 2017, kurumsal web tasarım çalışmalarında hikaye tadında görsel anlatımların yılı!
- Her şeyin dijitalleştiği dünyada sporun da e-sporlaşması normal. Victorious Ace’in ismi, Galatasaray olarak değiştirildi ve böylece Galatasaray, E-spor (Elektronik Oyun Sporları) arenasındaki yerini aldı: Aslan E-spor dünyasında da kükreyecek!
interneti bloglar kurtaracak
- internet günlüğü’nün yeni içeriğini hazırlarken blog yazılarının başına oturduğumda RSS’ye düşen yazıların en başında İpek AG‘ın yazısı duruyordu. Okudum, sakin sakin okudum ve çok etkilendim: Etiketi yırtın. Hepimiz eşitiz. İnternet günlüklerinin bu haftaki temasını oluşturan “Hepimiz aynı ağın altındayız.” cümlesi de yine İpek’in o yazısından; ilham olduğu için teşekkürler.
- Her blog yazarı yazılarının sağda solda kopyalanmasından yıllardır şikayetçidir. Google’ın kopya içeriklerden hoşlanmadığını zannederdim ki Ayhan Karaman‘ın son yazısı kopya içeriklerle ilgili bilmediğim bir gerçeği yüzüme tokat gibi vurdu: Google kopya içeriği cezalandırmaz; kopyalanan içeriğin hangisinin arama motoru sonuçlarında ön plana çıkacağını belirler.
- Söz kopya içerikten açılmışken Gökhan Tekin‘in blog yazılarını ve yazılardaki görselleri içerik hırsızlarına karşı korumak için yapılması gerekenleri ayrıntılarıyla anlattığı yazısından sizi haberdar etmemek olmaz. Copyspace ve DMCA‘dan haberim yoktu mesela, Gökhan’ın yazısı sayesinde öğrendim.
- Kök hücre donörü olma sürecini blogunda ayrıntılarıyla anlatarak önemli bir sosyal farkındalığa imza atan Berna Mutlu Aytekin, herkesi kök hücre bağışçısı olmaya davet ediyor: Hemen harekete geçmek lazım!
- Yıllardır blog yazanların yeni blog yazarlarına tavsiyelerini çok kıymetli bulurum; bugüne kadar da bu konuda yazılmış çok fazla yazı gördüm. Ama Serdar Kara‘nın son yazısını, başlığından içeriğine kadar ayakta alkışlıyorum: Blog dünyasında hayatta kalma kılavuzu
- Aşağıdaki etkinlik günlüğü kısmına da eklediğim Sinan Ata‘nın hayali gerçek oluyor: İyilik için Java!
- Sürekli konuşularak köpürtülen Nesnelerin İnterneti (Internet of things) Coşkun Taşdemir‘e göre ciddi bir döneme işaret etmeye başladı. Özellikle de elektronikçiler için ;)
- Kız arkadaşlarımdan ‘Kadınlara en büyük kötülüğü yine biz kadınlar yapıyoruz.’ sözünü zaman zaman duyarım. Sertaç Doğanay‘ın blogunda paylaştığı bilgilere göre Twitter’da da durum aynıymış.
- internet günlüğü’nün bu yeni içeriğini hazırlarken sıra Ece Evren‘in bloguna gelene kadar ziyaret ettiğim hiçbir blogda (buna e-vren günlüğü de dahil) 3 Aralık Dünya Engelliler Gününe dair herhangi bir yazıya rastlamadığımı üzülerek paylaşıyorum. Ece Ablanın o sorumluluk dolu dokunaklı yazısı sayesinde harikulâde bir blog yazarı tanıdım; hikâyesini kendi kaleminden okumanızı istediğim Abdullah Tığ’ı size tanıtmaktan onur duyarım!
- Dijital medyada içerik üreten hemen herkesin bolca görsele ihtiyacı oluyor ve stok fotoğraflar bulabileceğimiz sitelerin derli toplu bir listesi işimizi daha da kolaylaştırıyor. Melih Güney de uzun bir uğraşın sonucunda ücretsiz stok fotoğraflar bulabileceğimiz 80 sitelik harika bir liste hazırlamış; ellerine sağlık… kalpler… dualar…
- Haftanın belki de en içten en ‘olduğu gibi’ yazısı Enes İlhan‘ın blogundan çıktı. Hepimizin zaman zaman düştüğü o sıkıntıyı Enes ne güzel anlatmış: Yorum yapasım var yapamıyorum, yazı yazsam yazasım yok diyenlere gelsin ;)
- Bir önceki internet günlüklerinde ödül sahibini önce yanlış yazmış sonra düzeltip Hasibe Gül‘ün haklı gururunu sizlerle paylaşmıştım. Hasibe, En İyi Bilişim Blogu ödülüyle ilgili yaşadığı heyecanı ‘Yaşasın bende!‘ nidasıyla duyurdu.
- Hikmet Hükümenoğlu, genellikle bencillikleriyle tanıdığımız çoğu yazarın olamayacağı dürüstlük ve alçak gönüllükle yazmış son yazısını. O yazısında yine diğerlerinin cesaret edemeyeceği -daha doğrusu kendilerine yakıştıramayacakları- açıklıkla anlatmış kitap sohbet ve imza etkinliğine kimsenin gelmediğini. Hatta şu satırları okuyunca adamı bulup kendisine sımsıkı sarılasım geldi; o derece: “Beklentim zaten Yılmaz Özdil imza günleri gibi uzun kuyruklu bir ortam değildi.“
- İpek Atcan, blogundaki son yazısında Beyoğlu Gümüşsuyu sokaklarında sözlü tacize uğradığını sonrasında da metro beklerken herkesin gözü önünde yaşlı bir adamın tekmeli ve sözlü şiddetine maruz kaldığını anlatıyor. Duydukça, gördükçe, okudukça u-ta-nı-yo-ruz: Ne oturuyorsun lan öyle bacak bacak üstüne?!
- Görsel bilgi günlüğü infografik.com ekibi oturup kafa kafaya vermiş ve atasözlerimizin birkaçını hareketli giflerle anlatmaya çalışmış; harika da olmuş ;)
- Yer bildirimleri bana hiç güvenli gelmez, öyle ki Swarm‘ı da hiç kullanmadım. Ama bu uygulamayı çok seven ve yoğun bir şekilde kullanan bir kitle olduğunu da biliyorum. Mehmet Cabar da bu hafta farklı bir konuyu ele alarak Swarm’da karizmatik olmanın yollarını anlatmış.
- Bol listeli bir internet günlüğü, Mehmet Ortaç‘ın ‘En iyi Türkçe pazarlama blogları‘ listesiyle daha da zengin bir hâl alıyor.
- Optamin, ‘Bu hafta blog yazarlarından ne öğrendim?’ başlıklı güzel bir seriye başlamıştı; ilk bölümden sonra epey bir ara verse de serinin ikincisini yayımladı. İşte “gerçeğin soğuk yüzünü gösteren sıcak paylaşımlar“
- Varol Aksoy, neredeyse 20 gündür yazmıyordu. Neden yaz(a)madığını bir önceki yazısında anlatıp da sessizliğe bürünmüştü ama haftalardır niçin yazmadığını son yazısıyla anladık. Mevzu derin beyler, dağılın: Kalbimin üzerine öküz oturdu!
- SEO olmazsa olmaz diyenlerin iddiasını daha da güçlendirecek Kadıköy’deki bir kafede yüksek sesli müzik eşliğinde yazılmış bir Roman Adamita yazısı: SEO’nun yaratıcı öpücüğü!
- Reklam/tanıtım yazılarından dolayı internet günlüklerinde bir türlü yer veremediğim Hamza Şamlıoğlu nihayet bir şeyler karaladı; okuyunca gözlerime inanamadım: Bloggerlar dahi sizden daha kaliteli haber yapıyor!
- Blog yolculuğunda Yalçın Güler 6 yılı geride bıraktı; annesinin ona hazırladığı kıskanılası pastaya rağmen kendisini kutlarım ;)
- Bir de kendi biyolojik yaşını kutlayan blog yazarı arkadaşımız var: 28 yaşına basan Yılmaz Barış gibi: Bence de hâlâ çıtırsın ;)
etkinlik günlüğü
- IBM’in IoT ve IoT Girişimleri – 5 Aralık 2016 – IBM ofisi (Levent)
- İTÜ IEEE Communications Society tarafından düzenlenen Communications Week #7, 05 – 08 Aralık 2016 tarihlerinde İTÜ Kültür Sanat Birliği Büyük Salonunda
- 6. İnsan Hakları Film Günleri 05 – 18 Aralık 2016 tarihlerinde İstanbul, Ankara, Giresun, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mersin’de sinemaseverleri insan hakları temalı belgesel filmlerle buluşturacak. AB Türkiye Delegasyonu tarafından 10 Aralık İnsan Hakları Günü kapsamında organize edilen film günlerine dair ayrıntıları buradan öğrenebilirsiniz.
- Namık Kemal Üniversitesi IEEE Computer Society öğrenci kolu tarafından düzenlenen Endüstri 4.0, IOT, Siber Güvenlik, Programlama gibi konuların konuşulacağı ICTConf’16 etkinliği 06 Aralık 2016 tarihinde Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda yapılacak.
- İnternet ve Kişisel Verilerin Korunması Sempozyumu – 06 Aralık 2016 – Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi
- Türkiye’de ilk defa kısa filmler de sinema salonlarında vizyona giriyor. Antalya Sinema Derneği‘nin girişimiyle 5 kısa film 6 Aralık 2016‘da Antalya Aksin Sinemalarında seyirciyle buluşacak. Kısa filmlerin fragmanlarını aşağıda videolar bölümünde seyredebilirsiniz.
- Öğrencilerin şirketlerle çevrim içi sohbet edebileceği, şirketlere sorularını yöneltebilecekleri, şirketlerin profillerini inceleyebilecekleri, yönetici videolarını seyrederek iş ve staj fırsatları yakalayabilecekleri Türkiye’nin ilk Sanal Kariyer Fuarı 07 – 15 Aralık 2016 tarihleri arasında yapılacak.
- Yeni haftanın en büyük ve en önemli etkinliği ise Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında 8-9-10 Aralık 2016 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenecek.
- Türkiye Bilişim Derneği 33. Ulusal Bilişim Kurultayı; 08 – 10 Aralık 2016; Sheraton Otel ve Kongre Merkezi – Ankara
- Boğaziçi Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Kulübü tarafından organize edilen Boğaziçi Marka Zirvesi, ‘Pazarlamaya Dair Her Şey‘ temasıyla 09 – 10 – 11 Aralık 2016 tarihlerinde Garanti Kültür Merkezinde yapılacak.
- En az 10 yıllık Java deneyimine sahip kıdemli yazılım geliştiricilerin bir araya gelerek Türkiye’nin karşı karşıya olduğu ciddi sosyal sorunlara çözümlerin aranacağı 12 saatlik İyilik için Java (Java for Good) etkinliği 10 Aralık 2016 tarihinde İstanbul Taksim’de yapılacak.
- Nöropazarlama Akademisi tarafından düzenlenen Neuromarketing Workshop, 10 Aralık 2016 tarihinde Workhaus Maslak’ta yapılacak.
- aramamotoru.com SEO Eğitimi; 10-11 Aralık 2016; Kworks – İstanbul
- Behçet Necatigil, doğumunun 100. yılı dolayısıyla 12 Aralık 2016‘da İş Sanat sahnesinde müzikli dinletiyle anılacak.
- Sessiz sinemanın en güzel örneklerini seyretmek isterseniz size 15 – 18 Aralık 2016 tarihlerindeki 3. Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri‘ni tavsiye ederim.
- Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından düzenlenen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca da desteklenen 19. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali, 16 – 22 Aralık 2016 tarihleri arasında farklı ülkelerden 30’a yakın filmi seyirciyle buluşturacak.
- indir.com Mobil Uygulama Ödülleri Yarışmasına başvurular 31 Aralık 2016 tarihinde sona eriyor. Bu yılki ödül törenine katılmış, çok keyif almıştım. Bir sonraki ödül töreni Mart 2017’deymiş.
- 46. Orhan Kemal Roman Ödülü için başvuru süreci başladı. Ödüle başvurular 10 Ocak 2017 tarihine kadar kabul edilecek.
video günlüğü
- Türk Hava Yolları‘nın her reklamı bu kadar güzel olmak zorunda mı? O değil de benim ülkem çok güzel!
- Bir reklam filmi de H&M‘den. Türkçe alt yazısı da olan yılbaşına özel reklam filmi, ziyadesiyle bir kısa film tadında olmuş:
- Yukarıda haftanın en önemli etkinliği olarak bahsettiğim Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında sporda yeni nesil antrenman teknolojilerine de yer verilecek:
- Unruly Global, 2016 yılında en çok paylaşılan reklamları açıkladı. John Lewis reklamı, 2 milyona yakın paylaşım sayısıyla listenin ilk sırasında yer alıyor. Reklamın görüntülenme sayısı da 21 milyona dayanmış durumda:
- Yukarıda etkinlik günlüğünde bahsettiğim sinemalarda gösterime girecek 5 kısa filmle ilgili fragmanı şuraya koyayım:
- National Geographic iklim değişikliğine dikkat çekmek için Halit Ergenç, Serenay Sarıkaya, Ozan Güven ve Ezgi Mola‘nın yer aldığı ‘İklim Meselesi’ isimli belgeselinin fragmanını yayımladı.
- iPhone 7 Plus mı yoksa iFhone 8 mi? Ah gözümüzü kör eden dijital tüketim görgüsüzlüğümüz!
- Kız çocuklarının evlendirilmesi sadece bizim ülkemiz için travmatik bir durum değil; dünyanın pek çok ülkesinde küçük yaşta evlilik sorunu yaşanmaya devam ediyor. Danimarka’da bir vakıf çocuk yaşta evlilik konusuna dikkat çekebilmek için cast ajanslarına kayıtlı kız çocuklarıyla Kopenhag’da gizli kamera çekimleri yaptı. Lucas Alexander isimli oyuncu, kız çocukları ve onların anneleri projeden haberdardı ancak her zamanki gibi en son babalar duydu:
- Google Play Store‘un 2016 verilerine göre de yılın en popüler şarkısı YouTube’da 110 milyon görüntülenme sayısına sahip Twenty One Pilots – Stressed Out:
- Hazırlaması günlerimi aldığı halde sizin için okuması dakikaları alan internet günlüğü gözlerinizi ve zihninizi yordu mu? O halde internet günlüğü 2016/48’i noktalayalım; arkamıza yaslanıp hep beraber aynı düşleri kuralım: İnterneti bloglar kurtaracak!
Çok teşekkür ederim Erkan.
2021’de de karşına çıkmaya devam edecek bu günlük Serkan ;)
Katkın için ben de teşekkür ederim Adnan.
Zaman hızla geçse de eskileri okuyunca heyecanlanıp hayata tutunuyor insan. Güzel bir paylaşım, teşekkürler…
tebrikler gayet güzel içerik
2020 oldu hala bu içerik çıkıyor karşıma. başarılı bir günlük.
Mesela neresi güncellenmeli?
makalenin güncellenmesi faydalı olacaktır.
Güzel bir blog yazısı olmuş. Açıklayıcı bir anlatımı her daim severim.
Sonuna kadar okudum gayet açıklayıcı bir bilgi..teşekkür ederim.
Gerçekten çok başarılısınız. Biz bu siteyi severek takip ediyoruz. Haberleriniz efsane….
Çok Başarılı Bir Site ve Çok Başarılı Çalışma. Tebrik Ederim
Gerçekten baştan sona kadar okudum, detaylı ve güzel bir anlatım olmuş.
Anlatımlar için çok teşekkür ederim heyecanlı bir konu :)
Uzun süredir takip ediyorum sizleri. Gerçekten hakkını veriyorsunuz. Başarılarınızın devamını dilerim.
Çok farklı bir paylaşım olmuş . Yakından takip edicem yeni paylaşımlarınızı bekliyorum.
Yine harika bilgilerle dolu bir internet günlükleri yazısı, eline sağlık Evren abi, yazılarında bana da yer verdiğin için çok teşekkür ederim.
Evren hocam yazınızı daha yeni gördüm, gözden kaçırmışım demek ki :) İnşallah bir gün buluşursak size pasta sözüm olsun.
Harika bir seri internet günlükleri ama hazırlanması günleri alan bir çalışma Oğuz ;) Bu sebeple her hafta hazırlayamıyorum; hazırlarken ise çok keyif alıyorum.
Abi gerçekten harika takdire şayan bir içerik. Bu kadar araştırma yapan başka biri var mıdır bilinmez :)
Araştırmalarının devamını bekliyoruz :)
Çok teşekkür ederim Ayhan; o bütün renkleri sizler oluşturuyorsunuz ;)
gerçekten harika bilgiler var teşekkürler eline sağlık
İşte Cuma akşamıma renk katan içerik gibi içerik. Eline sağlık gerçekten.
Paylaşımın için teşekkür ederim Evren. Dolu dolu yazı dedikleri bu olmuş. Sayende bir çok konuda bilgi öğrendim.
Yine harika bilgilerle dolu bir internet günlükleri yazısı, eline sağlık Evren abi, yazılarında bana da yer verdiğin için çok teşekkür ederim.
Mevzu çok derin. :( Silgi gördüğümde haç görmüş vampire dönüyorum artık. :(