Güvenli internet kullanımı için neler yapmalı?

google_guvenlik

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Google, Facebook ve Twitter’ın Türkiye Kamu İlişkileri Müdürlüklerinin 9 Şubat’ta ortaklaşa düzenledikleri Güvenli İnternet Günü etkinliğine katıldıktan sonra internetin daha güvenli nasıl kullanılacağıyla ilgili ilgili bir yazı yazmaya karar vermiştim; henüz vakit bulabildim.

İnterneti herkes için daha güvenli bir yer yapma adına Facebook, Twitter gibi sosyal ağlar ile Google kendi sorumlulukları dahilinde çaba sarf ediyor. Örneğin Google kötü amaçlı yazılımlar barındıran siteleri 24 saat boyunca tarıyor ve her gün 10 bini aşkın siteyi işaretleyip 14 milyon arama sonucu ile 300 bin indirmede internet kullanıcılarını bu sitelere karşı uyarıyor. Google bu konuda stopbadware.org‘un kurulmasına da öncülük ederek internetten kötü amaçlı yazılımları içeren web sitelerini temizlemek için çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Çevrim içi güvenliğimizi sağlamakla ilgili bizim de üzerime düşen bazı sorumluluklar var:

  • İnternette ve özel hayatımızda kişisel güvenliğimizi sağlamak için dikkat etmemiz gereken ilk madde ‘anlık paylaşım’ yapmamak. Maalesef ki bu çok zor çünkü Twitter’dan Instagram’a bütün sosyal ağlar ‘anlık paylaşım’ mantığı üzerine kurulu. Oysa o an, nerede, kiminle ne yaptığınızı ‘anlık olarak’ paylaştığınızda kötü niyetli insanlara (örneğin hırsızlara) davetiye çıkarmış oluyorsunuz. Önerim, paylaşımlarınızı etkinliğiniz bittikten birkaç saat sonra veya ertesi gün yapmanız. Unutmayın, hiçbirimiz attığı her adımı takip edilen popstar değiliz. Onlar bile hayatını bu denli cömertçe ve anlık paylaşmıyor.
  • Her bir hesap için ayrı şifreler kullanın. Şifrelerinizin en az 8 haneden, büyük – küçük harf, rakam ve noktalama işaretlerinden oluşmasına özen gösterin.
  • Ne sizin ne de bir başkasının kredi kartı, nüfus cüzdanı veya uçak bileti fotoğrafını internet üzerinden paylaşmayın.
  • Bir etkinlikte arkadaşlarınızla toplu halde çektirdiğiniz fotoğrafları, fotoğraf karesinde yer alan herkesin onayını almadan sosyal medya hesaplarınızda paylaşmayın. Aynı şeyi arkadaşlarınızdan kendiniz için de rica edin.
  • Özellikle Facebook ve Instagram’da paylaştığınız fotoğraflarda arkadaşlarınızı etiketlemeyin. Sizin üzerinizden başkalarına ulaşılmasına ve sizinle ilgili sosyal çevre haritası çıkarılmasına izin vermeyin.
  • E-posta’dan Facebook hesabına, internet bankacılığından bilgisayarınızın ekran kilidine kadar sahip olduğunuz hiçbir şifreyi kimseye vermeyin.
  • Konu şifreden açılmışken göz ardı edilen bir konuya burada değinmekte fayda var: Çocukların ebeveynlerinden gizli şifresi olamaz. Çocuklarını kötü niyetli insanlardan koruyabilmek için ebeveynler onların sosyal medya hesaplarının ve e-postalarının şifrelerini bilmekle; zaman zaman da hesaplarını kontrol etmekle yükümlüdür. Çocuklar 18 aşına kadar anne babalarından gizli sosyal medya paylaşımları ve yazışmaları yapmamalıdır.
  • Bu amaçla hangi sosyal ağ olursa olsun çocuklarınızla o sosyal ağda arkadaş olun, paylaşımlarını / etkileşimlerini yakından takip edin.
  •  Kafe gibi ortak kullanım alanlarında ücretsiz WiFi hizmetinin bilgisayarınızdaki bütün şifreleri ve hesapları ele geçirmeye elverişli olduğunu unutmayın.
  • Telefon ve bilgisayarınızı otomatik olarak devreye giren ekran kilidi olmadan kullanmayın.
  • Evinizdeki kablosuz internet bağlantınızın şifresini mutlaka değiştirin. Daha gelişmiş koruma için ağınızı yapılandırırken WPA2 ayarınızı seçin.
  • Facebook ve Twitter gibi birçok sosyal ağ, doğum gününüzden arkadaşlarınızı haberdar eder. İnternetteki profillerinizde doğum tarihinizin gün, ay ve yıl bilgilerinin tamamını doğru girmekten sakının.

Twitter güvenlik önlemleri

  • Kamuya mal olmuş ünlü biri değilseniz veya bir kurum, blog, marka hesabı yerine kişisel hesaba sahipseniz Twitter paylaşımlarınızı korumaya alın. Takip listenizde yer almayanların tivitlerinizi dışarıdan okuyabilmesine imkan tanımayın.
  • Sizi rahatsız eden, zararlı paylaşımlarda bulunan kullanıcıları engelleyin.
  • Tehlikeli olduğunu düşündüğünüz profiller ve güvenlikle ilgili her türlü sorun için Twitter Destek Ekibi ile iletişime geçin.

Facebook güvenlik önlemleri

  • Tıpkı Twitter’da olduğu gibi Facebook’ta da paylaşımlarınızın gizliliğini sadece arkadaşlarınızın görebileceği şekilde ayarlayın.
  • Facebook paylaşımlarınızın herkese açık olup olmadığını ‘Başkasının gözünden gör’ özelliği üzerinden kontrol edin.
  • Facebook arkadaş listenize, gerçek hayatta tanımadığınız kişileri eklemeyin. Aile fotoğraflarınızı tanımadığınız kişilerin görebileceği şekilde cömertçe paylaşmayın.
  • Bazı resmi işlemlerde sıkça sorulduğu için anne kızlık soyadınızın öğrenilmemesi adına dayınızı ‘akrabalar’ kısmına eklemeyin.
  • Aile / arkadaş ilişkilerinize zarar vereceğini düşündüğünüz (siyasi, dini vb) paylaşım ve söylemlerden uzak durun. Benzer paylaşımlara tepki vermek yerine ilgili kişinin hesabını takipten çıkarıp sessize alın ya da engelleyin.
  • Facebook’un ‘şikayet et’ sekmesini zararlı içerikler paylaşan kişilerin şikayeti için kullanabilirsiniz.
  • Facebook’ta karşılaştığınız her türlü zararlı paylaşım ve profile karşı nasıl hareket etmeniz gerektiğini www.facebook.com/report adresindeki yönergeler üzerinden öğrenebilirsiniz.

google_androidify

Google güvenlik önlemleri

  • İnternet kafede veya bir başka mekanda size ait olmayan bir bilgisayardan internete mutlaka Chrome’un ‘gizli penceresi / gizli mod’ üzerinden girin. İnternet bankacılığı, e-posta ve sosyal hesaplarınızla ilgili işlemleri yapmamaya çalışın. Sanal klavye kullanın ve işiniz bittiğinde bütün hesaplarınızdan tamamen çıktığınızdan emin olun.
  • Başta Google hesaplarınız (gmail gibi) olmak üzere birçok uygulamaya 2 adımlı doğrulama ile bağlanın. Hesaplarınıza şifrenizin yanında cep telefonunuza gelecek onay koduyla girmeye özen gösterin.
  • Aileniz ve özellikle de çocuklarınız için Google Yüksek Düzeyli Güvenlik Arama ayarını google.com.tr/preferences adresinden etkinleştirin.
  • YouTube‘da zararlı içeriklere sahip videolarla karşılaşmamak için YouTube Güvenlik Modu ve Kilitleme ayarını etkinleştirin. Bu özelliği etkinleştirmek için YouTube sayalarının en altında yer alan Güvenlik Modu’na tıklayın.
  • Google, interneti daha güvenli kullanmanız için yapmanız gerekenleri google.com.tr/goodtoknow adresinden anlatıyor.

Ve ayrıca:

  • İnternette karşılaştığınız yasa dışı ve zararlı her türlü internet sitesini; yazılı, görsel ve video içeriği ihbarweb.gov.tr adresi üzerinden şikayet edebilirsiniz.
  • Hangi internet sitesinin Aile Profili veya Çocuk Profilinde yer alıp almadığını guvenlinet.org.tr/sorgula adresinden öğrenebilirsiniz.
  • Mobil internet ve sabit internet sağlayıcınızın ücretsiz olan Güvenli internet paketine geçmesi için guvenlinet.org.tr/basvuru adresini ziyaret edebilir vey ALO166‘yı arayabilirsiniz.

Evren’i Sosyal Ağlarda Takip E+

4 Comments

  1. Ufuk Ali, yorumun için çok teşekkür ederim. Devlet, her konuda olduğu gibi bu konuda da belli sorumluluklara sahip elbette ama bireyler olarak bize de önemli görevler düşüyor. Sen bilinçli bir gençsin ve bu bilincin yaygınlaştırılmasında imkanların dahilinde mutlaka bazı adımlar atacaksındır. Örneğin en yakınlarından başlayarak internetteki güvenliğin sağlanması adına bildiklerini paylaşarak işe başlayabilirsin. (Bunu zaten yaptığına inanıyorum.)

  2. Merhabalar,
    Gerçekten çok önemli ve aynı zamanda ‘çetrefilli’ bilgiler vermişsiniz. Bu tip belli başlı kurallara uyulduğu vakit, İnternet’deki konumumuz %100 olmasa bile %90 oranında güvenli hale gelecektir. Fakat, İnternet’in gittikçe daha fazla ‘çöp’ hale geldiğini bu zamanda iken, insanlardan: Facebook’ta pervasızca etiketleme yapmalarından, ‘arkadaş’ sayısı fazla olsun diye her önüne geleni arkadaş ekleyip, tanımadığı kişilerin tekliflerini onaylamalarından, nasıl vazgeçireceğiz, hiç bir fikrim yok. Aynı zamanda, yeni nesil, bilişim teknolojisine bütünüyle aşina yetişirken, ‘onları’ İnternet’de bulunan kötü şeylerden koruması gereken ebeveynler bu gelişmeden pekte pay almış görünmüyor. Bu yüzden, Güvenli İnternet üzerine, Devlet’e çok fazla görev düşüyor, çünkü halkı bilinçlendirmek çok önemli. :)

  3. Çok iyi bilgilendirici yazı olmuş. Sağolun. Bir başka öneri ise online alışverişler günümüzde çok fazla çoğaldı. Bazen yurtdışından da alışveriş etmek zorunda oluyoruz. Kredi kartınızla alışveriş yaparken bilgiler karşı tarafa gidiyor. Karşı taraf güvenilir olsa bile bilgilerin sızma ihtimali vardır. Tavsiyem online alışverişlerinizi Paypal gibi bankaların desteklediği ödeme seçeneği ile yapın. Karşıya sadece isminiz ulaşır. Umarım faydalı olmuştur. Saygılarımla..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir