Dijital Yerli misin Dijital Göçmen mi?

evrengunlugu.net

Bütün dünyada Şubat ayının ikinci Salı’sı kutlanan Güvenli İnternet Günü, bugün Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu‘nun (BTK) desteği; Google, Twitter ve Facebook‘un Türkiye Kamu İlişkileri Müdürlüklerinin iş birliğiyle Wyndham Grand Levent Otel’de yapıldı. Türkiye’de Güvenli İnternet Günü etkinliğini dünyadaki diğer etkinliklerden ayıran en önemli farksa dijital sektörde birbirine rakip olan bu üç internet devinin, sadece Türkiye’de Güvenli İnternet Günü etkinliğini “el ele” organize etmiş olması.

Etkinlik öncesi bekleme salonu BTK, Google, Facebook ve Twitter tarafından oldukça eğlenceli bir alana dönüştürülmüştü. Keşf@ (Bilinçli İnternet Hareketi Projesi) kapsamında interneti güvenli bir şekilde kullanmaları konusunda bilinçlendirilen çocukların da sıkılmaması için bekleme alanında her ayrıntı düşünülmüştü.

Sunuculuğu üstlenen Gökay Otyam, dijital okuryazarlığın çok önemli olduğunun altını çizdi. İnternetle büyüyen nesli ‘online doğanlar’ olarak tanımlayan Otyam, bu neslin ‘dijital yerliler’, internetten önce doğan neslin de ‘dijital göçmenler’ olduğunu belirtti. (Otyam’ın bu ifadesi üzerine ben hangi taraftayım diye düşündüm: 80’li nesilden de olsam, internetle Türkiye’ye gelir gelmez tanıştım ve kendimi dijital göçmen değil dijital yerli olarak görüyorum.)

Etkinliğin ilk konuşmacısı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, güvenli internet kullanımı ve Fatih Projesi hakkında ayrıntılara girmeden önce “Esas olan insana güvendir. Biz de çocuklarımıza güveniyoruz.” mesajını verdi.

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan (ki etkinliğin en enerjik ismiydi) bir nehre benzettiği internetin karşısında durmanın, ona set çekmenin mümkün olmayacağını; servis sağlayıcılar olarak bu nehrin temiz ve güvenilir olmasını sağlamakla yükümlü olduklarını dile getirdi. İnternette 7.3 milyon ‘fidye yazılım’ tespit edildiğine, bu kötü amaçlı yazılımların hedefinin de çocuklar ve gençler olduğuna dikkat çekti.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da Ankara’dan Hangouts bağlantısıyla etkinliğe dahil oldu. Yıldırım, bu yıl Güvenli İnternet Günü’nün ana sloganının ‘Güvenli Bir Internet İçin El Ele’ olmasına dikkat çekerek ‘Demek ki internet şu an istediğimiz gibi güvenli değil’ dedi. Twitter’ın 6 Şubat’taki ‘terör örgütü propagandası yapan 125 bin hesabı askıya aldıkları’na dair açıklamasını hatırlatan Yıldırım, ayrım yapılmadan bütün terör örgütlerinin bu kapsamda değerlendirilmesi ve hesaplarının kapatılması gerektiğini vurguladı.

guvenli_intenet_gunu

İnternet Daire Başkanı Dr. Ahmet Kılıç, İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Yahya Şirin ve İstanbul İl Eğitim Müdürlüğü Eğitim Teknolojileri Koordinatörü Hamit İvgin‘in konuşmacı olduğu Dijital Çağda Online Güvenlik ve Dijital Okuryazarlık panelinde internetteki paylaşımlarımızın mutlaka süzgeçten geçirilmesi gerektiğinin altı çizildi. ‘Pijamanızla bile çektirdiğiniz fotoğrafı internette paylaşmayın, bu sizin mahreminizdir’ denildi. Yapılan araştırmalarda internetteki sitelerin büyük çoğunluğunun tehlikeli sitelerden oluştuğu bu sebeple de her siteye girilmemesi gerektiği uyarısında bulunuldu.

Özellikle Serhat Özeren’in “internetin fiziksel olarak iyileştirilmesine rağmen kültürel anlamda hâlâ tam anlamıyla gelişmediği” yönündeki aktarımı dikkat çekiciydi. Özeren, internetten önce doğan 40’lı yaş ve üstünün tıpkı İngilizce öğrenmek gibi interneti öğrenirken de zorluk çektiğini belirtti.

Panelde Türkiye’de çocukların %85’inin Facebook hesabının olduğu, bunların %43’ünün kişisel bilgilerini cömertçe paylaştığı ve %85’lik grubun 1/3’ünü 13 yaş altı çocukların oluşturduğu bilgisi aktarıldı. Bu noktada ebeveynlere ve eğitimcilere çocukların interneti bilinçli bir şekilde kullanmayı öğrenmeleri konusunda büyük görev düşüyor.

Güzel bir etkinliğin parçası oldum ve verimli bir gün geçirdim. İnterneti (özellikle de çocuklarımız için) nasıl daha güvenli bir şekilde kullanabileceğimize dair önümüzdeki günlerde birkaç yazı yayımlayacağım. Evinizde kullandığınız bilgisayarınızdan internete çocuklarınız ve aileniz için daha güvenli bir şekilde girmek isterseniz ücretsiz olarak sunulan Güvenli İnternet Hizmeti‘nden faydalanmanızı öneririm.

 

Evren’i Sosyal Ağlarda Takip E+

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir