Aydın ziyaretine gidince İnternet Günlükleri serisine bir hafta ara verdim ama bu üçüncü bölümde atladığım haftaya dair içeriklere de yer verdim. 300’e yakın blog ve internet sitesinin incelenmesiyle hazırlanan 2015’in son 2016’nın ilk İnternet Günlüğü’nde iyi yolculuklar:
- Geçen haftanın internet gündeminin ilk sırasını Türkiye internet alt yapısına yönelik Anonymous kaynaklı siber saldırılar aldı. Bu saldırıların Türkiye’ye faturasını, Türkiye’nin siber savaşla imtihanını, siber saldırının kapımızı nasıl çaldığını, kapımızı çalan siber saldırının “uluslararası literatüre geçecek” boyutta, hatta “Rusya’nın savaş stratejisinin bir parçası” olduğunu okuyun. Sıkılırsanız biz internet günlüklerine devam ediyoruz; bekleriz.
- World Wide Web Consortium’un (W3C) direktörlüğünü yürüten Berners-Lee tarafından hazırlanan dünyanın ilk internet sitesi 25 yaşına girdi.
- WhatsApp listenizdeki arkadaşlarınız WhatsApp’ta çevrim içi olduğunda bildirim almak ister miydiniz? İsteyenler lütfen Androidciler ve iOScular olarak ayrılsın.
- Blogları e-posta veya RSS aboneliği haricinde mobil uygulama üzerinden takip etmek isterseniz Sabri Sefa Paksu imzalı BlogAps uygulamasını deneyebilirsiniz.
- Tam bir aile uygulaması arıyor ve birbirinizin o an nerede olduğunu öğrenmekten tutun da ortak alışveriş listeleri hazırlamaya kadar birçok servisi ortak kullanmak istiyorsanız Life360‘a göz atmanızı öneririm.
- “Cankurtaran‘ın da mobil uygulaması olur muymuş?” demeyin, ayaklı cankurtaran uygulamasının haberi sizi mahcup edebilir.
- iPhone telefonum olsaydı Adobe Post uygulamasını kesin indirirdim.
- iOS 9 ve üstü işletim sistemi kullananlar artık Facebook‘ta sesli ve hareketli fotoğraflar paylaşmaya başladı.
- İnternet ve sosyal medya sandığımız kadar çevre dostu mu?
- İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Google ve İnternet Geliştirme Kurulu iş birliğiyle yürütülen Keşf@ Bilinçli İnternet Hareketi Projesi‘nin -özellikle- eğitim materyallerini öğretmen arkadaşlarım mutlaka incelemeli.
- “İnternet sitem veya blogum için nasıl ilgi çekici içerik hazırlayabilirim?” diye soruyorsan al sana iyi içeriğin 10 altın kuralı!
- Twitter‘da 2015 yılında en çok konuşulan konu ‘Je suis Paris’, (Paris’teki terör saldırıları) oldu.
- Periscope kullanmayı seviyorsanız yeni özelliği “hızlı ileri / hızlı geri alma” özelliğini de sevebilirsiniz; mesela ben sevmedim.
- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2015 yılı 3. Çeyrek Pazar Verileri’ni içeren rapora göre Türkiye’de internet abonesi 46.7 milyonu aştı.
- İnternetle ilgili çiçeği burnunda 3 aylık bir derneğimiz daha varmış: E-Ticaret ve İnternet Hukuku Derneği
- Blogger’lar, Youtuber’lar ve bilumum sosyal medya fenomenlerinin ne kadar para kazandığı, nasıl para kazandığını hep merak ediyorsunuz, çok merak ediyorsunuz, kıskançlığınızdan çatlıyorsunuz değil mi? Çatlamıyorsanız Hakkı Alkan, internet şöhretinde ne kadar para olduğunu size anlatsın da öyle çatlayın.
Bloglar
- 2016’yı karşılarken eski yılın muhasebesi ile yeni yıla dair dilekler, neler neler: Berkan Bağcı, Berna Mutlu Aytekin, Cem Karakuş, Resul Korkmaz, Gökhan Tekin, Kamil Mehmet Özkan, M. Burak Su, Aycan Doğanlar
- “22 aylık blog yazarı olur mu?” demeyin; varmış ama Alp Bolat da bir baba olarak durumu ahlaki açıdan gündeme taşımış.
- Sosyal medyanın düğün fotoğrafçılığına katkısı tartışıladursun Eray Hacıosmanoğlu sosyal medyanın da etkisiyle çiftler arasında bir düğün klibi savaşları başlamasının muhtemel olduğu öngörüsünde bulunuyor.
- Kamil Mehmet Özkan‘a göre YouTube, en büyük düşmanı TV içerik üreticilerini de dize getirmeye başladı.
- “Dünyanın en popüler sitesi: X” manşetli yalan haberle gerçeğe dönüşen bir internet rüyası; Mehmet Doğan’ın kaleminden şaşırtıcı bir hikaye.
- “Blog yazarı olarak hayat dengemi kurmak istiyorum” diyorsan Timur Demir‘in şu yazısı tadından yenmez, okunur.
- Sevinçlerimizi de acılarımızı da bloglarımızda yaşıyor, paylaşıyoruz. Sevgili Sergül Kato‘ya yürekten geçmiş olsun dileklerimi gönderiyor; sabırlar diliyorum.
- İtiraf etmeliyim ki geçen hafta en etkilendiğim blog yazısı Barış Ünver‘in annesiyle yaşadığı ‘geçimsizlik‘ üzerine kaleme aldıklarıydı.
- Mümin Erakbaş‘ın ekran görüntüsü paylaştığı bir Whatsapp mesajı sosyal medya paylaşımlarımızın kişisel güvenliğimizi nasıl da açık ettiğini bir kere daha ortaya koyuyor.
- Deniz Ergüler‘in bir Türk askerinin paylaştığı Instagram fotoğrafı üzerinden aktardığı güvenlik açıkları ve alınacak önlemleri de dikkatlice okumak gerekiyor.
- 2016 Türkiye’sinde gazeteciliğin evrileceği yönde ‘dijital gazeteciliğin‘ ne kadar payı olacağını Mehmet Atakan Foça‘nın bir araya getirdiği sektörün 5 isminden okumak için şöyle buyurun; durun durun burası sanki daha rahat ;)
- Siz ‘en çok okunan blog başlıkları’ üzerine kafa patlatın; Mustafa Gerdan, göğsünü gere gere ‘Tıklatmayan Başlık‘la yazsın.
- Hasan Sütçüoğlu, bilgisayar başında bütün işlerinizi düzene sokacak OmniFocus adlı aracın ayrıntılarını paylaşıyor; denemeye değer.
- Gün geçmiyor ki Superonline, ben dahil bir başka blog yazarını daha çileden çıkarmayagörsün.
Şaşırdıklarım / Sevindiklerim
- Türkiye’yi şifreli yayınlarla tanıştıran Cine5 (ki Cine5 deyince aklıma hep Öykü Serter gelir) artık resmen kapanıyor. Hemen ardından TRT Türk için de benzer bir konu gündeme geldi.
- Almanya ve Finlandiya vatandaşı olmasına ve Yeni Zellanda’da ikamet ediyor olmasına rağmen online paylaşım ve depolama sitesi MegaUpload’un kurucusu Kim Dotcom, telif hakları kanununu ihlal etmek ve kara para aklamak suçlarından yargılanması için mahkeme kararıyla ABD’ye teslim edilecek.
- Geliri McDonald’s Çocuk Vakfı‘na aktarılan 5 TL’lik McDonald’s 2016 takviminde M. Serdar Kuzuloğlu internetin 25 yılını yazdı.
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Erhan Akan, bitirme tezi projesi olarak görme engellilerin işaret diline göre kodlanmış harflerle yazı yazmasını sağlayan bir akıllı eldiven tasarladı.
- Türkçede en sık kullanılan kelime ‘bir’miş. Ama keşke günlük dilde mi yoksa romanlarda mı ayrıntılandırılsaymış.
- Edebiyat öğretmeni Yavuz Mahmut Sürmeli‘nin bana ulaşmasıyla haberdar oldum ki Lise 1. sınıf Edebiyat kitaplarında 10. ünite ‘günlükler ve bloglar‘ konusuna ayrılmış.
- Bazı üniversite öğrencileri, kendilerini dersten bırakan hocaları adına sahte hesaplar açıyorlarmış; ayıp ediyorlarmış.
- Almanya’da lise öğrencilerine Hitler‘in Kavgam kitabının eleştirel baskısı okutulmaya başlanacak.
- Türkiye’de Online Alışveriş Eğilimleri araştırmasına göre internetten yapılan alışverişlerin teslimatlarının yüzde 86’sı gecikiyormuş.
Edebiyat / Sanat / Kitap / Etkinlik
- Nâzım Hikmet’in 1951’de yazdığı ancak kaybolduğu için kitaplarında bulunmayan “Nâzım’ın Oğlu Memed’in Fransa’ya Mektubudur” adlı şiiri, Rusça ve Fransızcadan çevrilerek ilk kez Türkçe yayımlandı.
- Necati Cumalı Edebiyat Ödülü’nün sahibi “Köpekler için Gece Müziği” adlı romanıyla Faruk Duman oldu.
- Dünya Kitap tarafından düzenlenen “Yılın En İyileri Ödülleri”nin 2015 yılı sahipleri Ahmet Büke, Yasemin Aydın, Alakarga Sanat Yayınları, Sennur Sezer, Gülce Başer, Sevil Atasoy, Meri Çevik Simyonidis ve Marianna Yerasimos oldu.
- Bilkent’li Banu ve ODTÜ’lü Onur Ertuğrul çiftinin dijital ortamda 2014 yılı sonunda başlatıp 2015 sonunda tamamladığı Lûgat365, ‘Bazı kelimeler çok güzel’ kapak sloganıyla Can yayınları tarafından elle tutulur hale getirildi.
- Bedia Ceylan Güzelce, yeni kitabı ”Göğün Bütün Çeyrekleri” ile 9 Ocak Cumartesi günü saat 14:00’de CerModern’de CerEdebiyat söyleşilerine konuk oluyor.
- Akıllı telefonlarla pekala film çekilebileceğine inanıyor hatta ‘çekerim’ de diyebiliyorsan Mobil Film Festivali 2015‘e başvurmak için 15 Şubat 2016’ya kadar vaktin var. Bu arada oyuncuya ihtiyaç duyarsan ben buradayım ;)
- 9. Eğitimde Edebiyat Seminerleri‘ne başvuru için 5 Mart 2016 tarihine kadar vaktiniz var.
- Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği Öykü Ödülü‘ne başvurular 1 Nisan 2016’ya kadar devam ediyor.
- Bu yılki teması ‘Adalet’ olan Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2016 için son başvuru tarihi 18 Mayıs 2016.
- Bu yazı yazıldığında 1 milyon 4 bin 590 oyun kullanıldığı Webrazzi Ödülleri 2015 için oy kullanma süresi 8 Ocak 2016’da sona eriyor.
Evren’i Sosyal Ağlarda Takip E+
Bir eklenti yükledim, sanırım onunla ilgili Lecivert ;)
Bir yazımdan bahsedilmiş ama bana pingi yeni geldi :D
Kesinlikle çok faydası oluyor abi, görmediklerimizi , okuyamadıklarımızı sayende okuyoruz.
Teşekkürler.
Türkçede en çok kullanılan sözcüklerle ilgili zaman zaman araştırma sonuçları açıklanır. Günlük hayatta, edebi eserlerde, televizyonda veya farklı bir alanda kullanılan sözcükler elbette değişiyor. Genel anlamda ‘bir’ kelimesini ilk sıraya oturtabilir miyiz bilmiyorum ama kendi blogumu oturup incelesem hangi kelime ilk sırada çıkar bir de ona bakmalı galiba ;) Yorumunun ve katkın için teşekkür ederi arkeorehber ;)
Bu seriyi ben de sevdim ama bütün bir pazarı internet günlüklerine ayırınca sıkıcı olabiliyor Gökhancım ;) Şaka bir yana bütün bir hafta ben de bir şeyler öğreniyorum, aynı şekilde okuyanlara da katkısı oluyordur diye umuyorum. Yorumun için teşekkürler ;)
En çok kullanılan ”Bir” kelimesine takıldım. Yazılarda ne kadar atmaya çalışıp yok saymak istesem; vermek istediğim anlam eksik kalıyor ve her defasında baktığımda en çok ”Bir” kelimesini kullandığım çıkıyor ortaya. Bu nedenle tespiti yapana kesinlikle katılıyorum:))
Evren abi , farklı ve bir o kadar da güzel bir yazı olmuş bir post içinde her şeyden bahsetmişsin
Bu tür yazıları okurken sıkılmıyor da insan, farklı konular olduğu için sanırım.
Teşekkür ederim. Evren abi
Çok güzel yazı olmuş, Serdar Kuzuloğlu bu tip yazılar paylaşırdı, sende de görmek güzel. :)))
İlginç bir yazı olmuş :)