“Türkiye’de Bloglar – Blog Yazarları Çalıştayı”na doğru

blog yazarlari calistayi

İlk defa yaşayacağım bir tecrübe için son derece heyecanlıyım. Blog yazarlarıyla bir araya gelerek sosyal ağların ve mobil teknolojideki gelişmelerin karşısında blog / blog yazarlığı kavramını masaya yatırıp; blogların sorunlarını ve geleceğini tartışacağız. 1-3 Aralık 2015 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek 20. Türkiye’de İnternet Konferansı kapsamında “Türkiye’de Bloglar – Blog Yazarları Çalıştayı” gerçekleştireceğiz.

Öncelikle Doç. Dr. Mustafa Akgül Hocama verdiği cesaret ve duyduğu güvenden dolayı teşekkür ediyorum. İlk defa deneyimleyeceğim olaylar karşısında kararsızlık yaşayan bir yapıya sahip olunca imdadıma patronum Ahmet Bey ile iş arkadaşım Esra yetişti; onlar benzer organizasyonlar konusunda sahip oldukları tecrübeyle hemen kolları sıvadılar ve  çalıştayın taslağını kısa sürede oluşturdular. Türkiye’de blog denince ilk sırada gelen isim Serdar Kuzuloğlu da hem davetime hem de yardım talebime kısa sürede cevap verdi. Etkinliğe katılamayacak olsa da çalıştayın içeriği konusunda zihnimi parlattı.

Blog yazarları çalıştayının konuları şimdilik aşağıdaki gibi şekillendi:

  • Yeni medya, mobil yaşam ve sosyal ağların gelişimiyle “Blog ve blog yazarlığı”nın yeniden tanımlanması
  • Blog yazarlığının nitelikli bir çerçeveye oturtulması; Blogların daha işlevsel hale getirilmesi; Blogların başarısının sürdürülebilirliği
  • Blogdan amaç para kazanmak mı, fikir yaymak mı, uzmanlığa yönelik paylaşım mı?
  • Sosyal ağlar, Bloglar için tehdit mi?
  • Medya bilgi okuryazarlığı – Sosyal medya ahlakına blogların katkısı
  • Bloglarda Türkçenin doğru kullanımı

Bütün bu konular, çalıştayda yer alacak blog yazarları listesinin kesinleşmesinin ardından hep beraber tekrar değerlendirilerek son halini alacak.

Peki, Türkiye İnternet Konferansları serisinde ilk defa yer alacak Bloglar ve Blog Yazarları ile ilgili etkinliğe katılacak blog yazarları kimler? İşin belki de en yavaş ilerleyen ve zorlu kısmı bu sorunun cevabını netleştirmek.

Çalıştayda yer almasını planladığımız blog yazarı sayısı 10 ila 15 kişi. Hafta başından itibaren blog yazarlarına hızla ulaşmaya çalışarak ilk davetleri gönderdim. Yazılarımda ara ara bahsettiğim ve şurada sizden de bu konuda yardım istediğim Türkiye’nin en eski ve hâlâ güncel bloglarıyla ilgili devam eden çalışmam, davet edilecek blog yazarlarının belirlenmesinde bana çok yardımcı oldu. Bu zaman zarfında hızla geri dönüş yapıp çalıştaya katılacağını belirten, katılamasa da hem konu hem de blog yazarı önerisinde bulunan arkadaşlara da teşekkür ederim.

Türkiye’de blog yazarlığının geleceğine yön vermek ve İnternet Konferansı gibi önemli bir organizasyonun içine dahil olmak isterseniz lütfen benimle iletişime geçin. Çalıştayda yer almasını istediğiniz blog yazarı veya ele alınmasını istediğiniz konu önerilerinizi de heyecanla bekliyorum.

Bloglar veya sosyal medya… İnternetle yakından ilgiliyseniz İnternet Konferansı’nın 3 günlük programında yer alan bütün etkinliklere katılmanızı tavsiye ederim. Henüz saati kesinleşmese de 3 Aralık Perşembe günü düzenleyeceğimiz çalıştaya da seyirci olarak dahil olabilirsiniz.

Evren’i Sosyal Ağlarda Takip E+

5 Comments

  1. Çok teşekkür ederim Çağrı Mustafa; bu çalıştayın Türkiye’de blog yazarlığı adına bir farkındalığa vesile olmasını ümit ediyorum. Türkiye’de bloglarla ilgili 10 – 15 yıllık süreçte popülist anlamda sayısız etkinlik yapılmıştır ancak söz konusu çalıştay içeriği, düzenlenme şekli, bir araya gelenlerin birbirinden bağımsız olması gibi birçok özellik açısından sanırım ilk örnek olacak.

    Zorunluluk mu emin değilim ama konferansa girişte herhangi bir sıkıntıyla karşılaşma riskine karşılık yine de şuradaki formu doldurmayı ihmal etme. 3 günlük programda internet adına faydalı oturumlar var, onları da takip etmeni öneririm.

  2. Evren merhaba,

    Şahsım adına ciddi bir teşekkür ettiğimi bilmeni isterim. Blog yazarlarının en azından belirli periyotlarla bir araya gelmesi ve karşılıklı fikir sunması hepimiz için ve dahası kıyısından köşesinden ilgili bir çok sektör için son derece faydalı olacaktır. Çok büyük bir aksilik çıkmazsa izleyici olarak orada olacağım.

    Keyifle, sıhhatle…

  3. Elif Merhaba; konferansın hafta içi olması çoğu kişi için sıkıntılı bir durum haklısın.

    20. Türkiye İnternet Konferansı’yla ilgili çağrı e-postası bana ulaştığında bu organizasyona benim ne gibi bir katkım olabilir diye düşündüm. Blogların böylesi önemli bir organizasyonda mutlaka ele alınması gerektiğine inanıyorum. Asıl motivasyon, Mustafa Hoca gibi alanında geniş bir hayran kitlesine sahip birinin bloglara ve blog yazarlığına duyduğu inanç, güven. Adımlarımızı hızlandıran da onun cesaret veren geri dönüşleri oldu.

    Blog yazarlığıyla ilgili farklı etkinlikler oluyor; çoğu belli maddi kaygılarla yapılıyor. Geçen haftalarda bir vakıf üniversitesinin nasıl Blog yazarı olunacağına dair bir etkinliği vardı. Artık blog yazarı nasıl olunur’u geçmemiz, bunun nasıl geliştirileceği, geleceğinin şekillendirilmesi noktasında neler yapılacağı enine boyuna ele alınmalı. Bence bugün mobil teknolojiye sahip ve sosyal medyada paylaşımda bulunan herkes bir anlamda blog yazarı. Zaman zaman yazılarımda dile getirdiğim gibi 10 yıllık süreçte birçok blog yazarı arkadaşım da sosyal ağlarda daha aktif olup bloglarını terk edip gitti. Oysa Amerika ve Avrupa’da bloglar tekrar yükselişe geçti; yeni medya blogsuz düşünülemiyor.

    Senin de eleştirdiğin içeriklerdeki bloglara dönüp bakmıyorum bile. Para kazanma amaçlı olsun veya olmasın; önemsediğim şey bir bloga baktığımda o blogun sahibini de görebilmem; kokusunu hissedebilmem; samimiyetini, azmini takdir edebilmem çok önemli. Çalıştaya katılacak blog yazarlarının kesinleşmiş listesini açıkladığımda da ortaya örnek bir tablo çıkacağına inanıyorum.

    2 saatlik bir çalıştay elbette ki uçsuz bucaksız blogları bir sisteme oturtmaya; sonsuz sorunların çözümüne yetmeyecek. Ancak bir yerden başlamak adına önemli bir adım olacağına inanıyorum. Blog çalıştayının sonraki günlere, haftalara, aylara, yıllara taşacağı görüşündeyim.

    Youtube ve periscope üzerinden canlı yayın yapabilirsek çalıştayda konuşulanları anında takip etme imkanın da olabilir. Katkın için teşekkür ederim.

  4. Merhaba Evren. Hafta içi olması malesef katılmamı engelliyor. Merakla takip ediyor olacağım. Bu çalıştayın yapılmasındaki motivasyon nedir ,merak ettim çünkü blog deyince uçsuz bucaksız bir derya var önümüzde. Benim saçma sapan bulduğum uyduruk makjaj-kozmetik blogları da var, her yayınını bastırıp saklamak istediğim bloglarda.

    Bu yazını kendi blogumda ”reblog” (böyle bir kelime-kavram var mı ki?) edebilir miyim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir