STK’lar için Google Programı Kapsamında Yazılım Bağışından Faydalanın

STK'lar için Google

Google Türkiye’nin Sivil Toplum Kuruluşları için Google Programının tanıtım toplantısı için İnternet Derneği‘ni (isoc-tr) temsilen Salı günü Wyndham Grand Istanbul’daydım. Ev sahibi olarak Google Türkiye Kamu İlişkileri Müdürü Pelin Kuzey açılış konuşmasını yaptı. Kuzey, Google’ı sivil toplum kuruluşları için Türkiye’ye getirmekten duydukları sevinci dile getirdi. STK’lar için Google Programının Türkiye’de de nihayet başlayacak olması STK’lar tarafından da heyecanla karşılanmış olacak ki salonda boş yer kalmamıştı. Techsoup Türkiye’den Arzu Baykara‘nın da kısa konuşmasından sonra sunum sırası STK’lar için Google projesinden sorumlu Erin Hattersley’deydi.

Google Erin Hattersley

Hattersley mobil cihazların hayatımızın bir parçası hatta bizim bir uzantımız haline geldiğini belirtti. Dünya da hızla mobilleşiyordu. Çevrim dışı (Offline) itibar kadar Çevrim içi (online) itibarın da son derece güçlü olması gerekiyordu.

İnsanlar internette STK’ları niçin aradıkları sorusunun cevabı önemliydi. Öyle ki insanlar internette nereye bağış yapacaklarına bakıyorlar. Google verilerine göre de yüzde 81’lik bir kesim bağış yapacakları STK’ya internetten araştırma yaparak karar veriyor.

Google da internette gönüllü yapabileceği bir şeyler arayan insanların bu isteklerini boşa çıkarmama için bir adım atıyor ve 2012 yılında STK’lar için Google projesini başlatıyor. Türkiye de Google STK Akademi’nin uygulanacağı 40. ülke olarak proje kapsamına alınıyor. Hattersley, Google’ın, STK’lar için Google Programı ile STK’lara yeni araçları göstermeyi ve onlara teknoloji desteği sağlamayı amaçladığını dile getirdi. Bu desteğin başında da Yazılım Bağışı geliyor.

Peki Google, STK’lar için Google Programı kapsamında Sivil Toplum Kuruluşlarına Hangi İmkanları Sunacak?

Yazılım bağışı: Google Apps içindeki bütün uygulamalar STK’ların kullanımına ücretsiz ve yüksek kotalı bir şekilde sunulacak.

Paralı olan Google Arama Motoru sonuçları için aylık 10 bin dolarlık Google Adwords reklam bağışı verilecek. Böylece STK’lar isimlerinin arama sonuçlarında en üstte çıkabilecek.

Hattersley, STK’ların kullandıkları eski teknolojilerden dolayı sürekli çökme ve performans sorunu yaşadığına dikkat çekerek bulut teknolojisini kullanan Google Apps ürünlerini kullanmanın önemini vurguladı.

Peki Türkiye’de hangi sivil toplum kuruluşları Google’ın söz konusu programından faydalanabilecek? Bu sorunun cevabı için öncelikle STK’nızı TechSoup Türkiye’ye kaydettirmeniz gerekiyor. Eğer 5253 sayılı Dernekler Kanunu kapsamında İçişleri Bakanlığı, Dernekler Dairesi Başkanlığı’na kayıtlıysanız veya 5737 sayılı Vakıflar Kanunu kapsamında T.C. Başbakanlık, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı vakıflar arasındaysanız başvurunuz muhtemelen olumlu yanıtlanacaktır. Elbette “Ayrımcılık yapmama, bağış kabulü ve kullanım hakkında uygulamanın gerektirdiği sertifikasyonları da kabul edilerek onaylanması” gerekiyor.

Hattersley’ın sunumundaki bazı önemli değerlendirme ve önerilerini şu şekilde özetleyebilirim:

  • Google Formlar gizli bir cevher
  • YouTube, Google’dan sonra dünyanın en büyük 2. arama motoru
  • STK’ların YouTube kanalı mutlaka olmalı. (Dünya genelinde 24 bin STK, YouTube kanalına sahip) Videoya yatırım yapılmalı. (İnternet kullanıcılarının % 57’si bir videoyu seyrettikten sonra bağış yapıyor.)
  • Chrome kullanın
  • Anahtar kelime planlayıcıyı kullanın
  • İçerik planlaması yapın
  • Arama trendlerini önceden görün ve bunlara yatırım yapın. Tüketicileri üreticiye dönüştürün.

Evren’i Sosyal Ağlarda Takip E+

3 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir