Kutsal Olan Haberdir!

İstanbullu günlerimin ilk ciddi etkinliği Bahçeşehir Ü. ve Medya Derneği’nin ortaklaşa düzenledikleri ve 6 hafta (24 saat) sürecek Dijital Medya Okulu’na katılmak oldu.

Zaman Gazetesi Görsel Yönetmeni Fevzi Yazıcı

Dijital Medya Okulu’nun birinci haftasının ilk oturumunda Zaman Gazetesi Görsel Yönetmeni Fevzi Yazıcı Dijital Gazete Tasarımı üzerine bilgilerini paylaştı. “Haber kutsaldır; tasarım sonra gelir!” diyen Fevzi Yazıcı’yı dinlerken aldığım notlar şu şekilde:

-Tablet teknolojisi gazeteden çok dergi için daha iyi oldu.

– Dijital gazetede web ortamında tasarım çok kısıtlı çünkü kodların sözü geçiyor.

– Dijital gazetede “ilk ekran” fenomeni var. Bunda altta kalan konuların okunma oranının düşük olması etkili.

– Yatay fotoğraf, dikey fotoğrafa göre daha doğal. Çünkü gözümüz dünyayı yatay çerçeveden görüyor. {Fotoğrafla birkaç yıldır içli dışlı olan biri olarak Yazıcı’nın bu fikrine katılmıyor.}

– Gazetecilikte yaşanan krize rağmen aslında okur çeşitli platformlar üzerinden eskisine göre daha çok haber okuyor.

– Dijital gazete haberlerinde fotogaleri mutlaka olmalı. Fotogaleriler, videolardan daha çok rağbet görmektedir.

– Dijital gazete – haber tasarımında ilk 10 saniye çok önemli. Okur (ziyaretçi) ilk sayfayı 10 saniye içinde inceler. Tasarımı ne kadar sade yaparsanız o kadar başarılı olur.

– Bizim neslimiz ölene kadar, bir 30 yıl kadar daha basılı gazete sürer, bu konuda iyimserim.

– Dijital gazeteler için sosyal medya entegresi çok önemli.

– Click sayısını artırmamız konusunda zaman zaman bize de baskı yapılabiliyor. {Aramızda kalsın tarzında samimi bir itiraf gibiydi.}

– Dijital gazeteyi tasarlamadan önce eskiz (storyboard) şart.

– Tipografi yazıda çok önemlidir.

– “Charter” gibi tırnaklı fontlar dijital gazete metinlerinde daha estetiktir.

– Farklı fontları bir arada kullanmak, kimlik bunalımına yol açar. Kimlik karmaşasını engellemek için bir fontun bütün ailesine sahip olunmalı.

– Gazetesi için özel bir font tasarlatmış bir örnek Türkiye’de yok. Kimse fonta para ödemek istemiyor.

– Grid sistemi sayfanın iskeletini oluşturarak dijital gazetenin sayfalarına mimari katar ve kimlik kazandırır.

– Dergilerdeki haberlerin doğruluk payı gazetelere göre daha fazladır. Gazeteler zamanla yarışır, günlüktür ve haberi hemen yayına hazırlamak zorundadır. Hatalı bilgi ancak ertesi gün düzeltilebilir. Dergilerin ise içeriği oluşturmak için yeterli vakitleri vardır.

– Tablet televizyon değil; gazete değil; web değil ama aynı zamanda bunların hepsi gibi davranabiliyor. Hepsini birleştiriyor ve kontrol bizde.

– Haber mi tasarım mı? Kutsal olan haberdir. Sayfa tasarımı habere göre yapılmalıdır. Tasarım içeriktir, içerik de kraldır.

– Gazetecilikte en önemli şey güven. Tasarım da o güveni yansıtabilmelidir.

Yaklaşık iki saat süren Fevzi Yazıcı’nın konuşmasının neredeyse yarısına kadar tabletleri -özellikle de iPad’i- övmekle geçirmesi başlarda beni sıktı. Hatta “buradan çıkınca bana zorla tablet aldıracaklar” demiştim ;) İlk oturumun bitmesiyle verilen kahve arasında Star Gazetesi’nin hafta sonu eklerini çıkaran departmanda çalıştığını söyleyen Berrin Hanım’la Yazıcı’nın aktardıkları üzerine bir süre sohbet ettik. Günün ikinci tanışması ve asıl sürprizi ise ikinci oturumun arasında gerçekleşecekti ;)

facebook’evreni ] facebook sayfası ] twitter’evreni RSS abonelik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir