Sosyal Ağlardan Böğ Gelmeye Başladı!

Kusarsam eğer, sosyal paylaşım sitelerinden kusacağım. Hem de öyle iğrenç bir şekilde, hiç temizlenmeyecek bir halde olacak bu.

Friendfeed, facebook ve google reader yoluyla kaç blog yazarının yazısını takip ettiğimi -üşengeçliğimden- hesaplamadım bu yazıdan önce. Ama mesele şu ki*, blog tutmaktan twitlemeye kayan benim cânım internet yazarı arkadaşlarım, birbirleriyle aynı konuları paylaşa paylaşa böğ getirtmeye başladılar.

En son neydi… Hatırladım, Manga’nın 2010 Eurovision şarkısı! TRT, yarışmaya katılacak şarkımızı açıkladı, üç gün bütün bloglarda bunun üzerine yazı yazıldı, şarkının videosu yayınlandı. Ahmet hapşırıyor, bütün bloglarda Ahmet’in hapşırmasıyla ilgili yazı; Ayşe tıksırıyor bütün bloglarda Ayşe’nin tıksırmasının videosu :)

Türkiye’deki gazetelerin birbirleriyle aynı manşeti atarak piyasaya çıktığı tek bir gün gördük mü: Hayır! Peki, yeni çağın modern medyası niye konu üretme, mesele ele alma konusunda bu denli kısır? Üç beş yıl önceye kadar yazıların kopyalanıp oradan oraya taşındığından şikayet ederdik; şimdi bizim yaptığımız aynı konuyu ele alıverme üşengeçliğinden başka bir isimle daha nitelendirilemez mi?

Bir iki arkadaşım dışında diğer blog yazarlarının ne yazdığıyla çok da ilgilenen, onları önemseyen biri olmadım. Ancak blog aleminde yer edinmiş isimleri takip ediyor olmam da işimin gereği. Üstelik, blog yazarlığında beş yılı geride bırakmış biri olarak bu kadarcık serzeniş de hakkımdır.

Kayhan gibi yapacağım neredeyse, bir sinirle ne kadar sanal profil varsa kapatacacağım. Bu sefer de epostanın ötesinde bana ulaşmaya çalışanlara haksızlık olacak. Ama aynı sosyal ağda aynı videoyu paylaşıp duran onlarca insanın bu tavrından çok sıkıldım. Facebook’un adını videobook diye değiştirseler yeriymiş!

*TDK Yazım Kılavuzu’nun 2008 baskısındaki kurala göre bağlaç olan “ki”, kendisinden önce gelen sözcükten ayrı yazılır.

evrengunlugu.net, 5. yılında sosyal sorumluluk gereği Türkiye Omurilik Felçlileri Derneğinin kampanya ve projelerini destekleme kararı almıştır. Ziyaretçilerini de TOFD’a destek olmaya davet etmektedir. TOFD’a ulaşın; gönüllü olun; 3430‘a boş bir sms atarak Akülü Tekerlekli Sandalye Kampanyasına 5 TL’lik bağışta bulunun.

2 Comments

  1. Farklı kişiler tarafından tekrarlanan yazılar oldukça fazla ama sistem bu…
    beğen ve paylaş..
    yapacak fazla birşey yok… insanların paylaşım güdüsü her yerde sınırlı ama internette biraz fazla..
    kafaya takmadan geçmek gerek…

  2. “Bir süre önce ” Youtube kapandı, youtube açıldı” diye yazanlar blog yazarı değil” demiştim de herkes bana kızmıştı “sen kim oluyorsun” diye. Bu durumu en güzel açıklayan söz “Konuşsam tesiri yok sussam gönül razı değil.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir