Trafik Yoğun Diyoruz Mesela, Öyle Bir Şey

Uçaktan indikten sonra hava alanından şehir merkezine beş dakikada varıyoruz……..yolumuz bitmiyor. Devam ediyor

Bu parçada boş bırakılan yere hangi sözcük getirilmelidir?

A) çünkü    B) ama     C) halbuki     D) fakat

MEB’in dün Aydın genelindeki bütün okullarda yaptığı performans değerlendirme sınavında gözetmendim. Görev yaptığım kasabanın ilköğretim okulundaki 4. sınıfların başındaydım. Kitapçıkları dağıtınca ilk işim 20 adet Türkçe sorusuna bakmak oldu. Takır takır yanıtlarken son soruda şöyle bir durdum. İlk başta beni afallatan yukarıdaki soruyu acaba 25 öğrenci nasıl cevapladı diye sıraların arasında dolaştım ve gördüm ki hiçbiri doğru yanıtı verememişti. İşin kötü tarafı hepsi, “eş anlamlı ve eş görevli” olan “ama” ya da “fakat”ı işaretlemişti.

Sınavda tek başıma değildim. O okulda görevli bir bayan hocayla beraberdik. Yaklaşık 6 öğrenci “tepegöz”ün ne olduğunu sorarken, sonlara doğru da bir kız öğrenci öğretmenim -yoğun-un anlamı ne? diye sorunca branşı fen bilgisi olan hoca’nım atladı hemen: “Mesela -trafik yoğun- diyoruz. Ne demek istiyoruz orada?”

MEB, birinci dönem de bütün okullarda bu sınavı uygulamıştı. Sorular ve kitapçıklar vs Aydın’daki bütün dershanelerin yer aldığı bir komisyon tarafından hazırlanmıştı. O sınavın sonuçlarına göre pek çok öğrenci -kendi seçeceği bir dershanede kullanmak üzere- hatırı sayılır indirimler kazanmıştı. Özellikle ÖSS’de yıllardır en başarılı il ünvanını hiçbir ile kaptırmayan ama son yıllarda başarı sıralamasında gerileyen Aydın’da, Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve dershanelerin işbirliğiyle böyle bir uygulamaya geçmesini son derece umut verici buluyorum.

4 Comments

  1. “halbuki ” de cevap olabilir. devam edıyor cümlesi peşi sıra gelmekte, bir Türkolog olmasamda filolokum:), lokumum
    sevgiler :)

  2. Bu soruyu akşama paşaya sorayım bakalım bizimki ne cevap vermiş :)
    Okuduğum döneme ait bir hiç sevmediğimdir, anlamını sorduğum bir kelimeyi cümle içinde kullanarak cevap verilmesi. Zamanla anladım çaresizliklerini. Köy ilkokulundan mezun annem ve babam Allah razı olsun yine de ne çok çabaladılar…

  3. 4. sınıflar için zor bir soru. Hatta ”ama” ve ”fakat” şıklarından her hangi biri olmasa lise seviyesi için bile zor kabul edilebilecek bir soru diyebilirm.

    Hocamız aslında ”mükemmel” bir tanım yapmış. Bir kelimenin kendisiyle tanımlanması felsefede ‘mükemmel tanım’ olarak geçiyor. Sonuçta yoğunluk, yoğunluktur. :))

  4. Allah senin diline düşürmesin.. meslektaşlarını tiye alma bari :)

    harbi, yoğun ne demek bay türkolog :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir