Harika bir insan, tek cümledir

guy_kawasaki_buyuleme

Son okuduğum kitaplardan ‘Büyüleme’yi çok beğendim. Neredeyse her sayfasında birçok satırı ‘önemli’ diye işaretlemişim. Guy Kawasaki’nin (Guy Kawasaki kimdir?) imzasını taşıyan Büyüleme; kalbi, zihni ve davranışları değiştirme sanatının inceliklerini anlatıyor. Bu cümle çok havalı veya karmaşık geldiyse aldırmayın; kitap gerçekten çok anlaşılır ve zihin açıcı. İsme aldanıp da 218 sayfa boyunca insanları nasıl büyüleyebileceğimizin anlatıldığını da sanmayın; çoğunluk bu konuya ayrılmış olsa da tek konu bu değil.

Büyülemek, belki çok doğru bir kelime değil; onun için ‘etkilemek’ kelimesini kullanmayı tercih ediyorum. Kawasaki, insanları etkilemek için dikkat edilmesi gerekenleri ayrıntılarıyla anlatmış; ben de aşağıda o ayrıntıları maddeler halinde özetlemeye çalıştım. Hatta çok etkileyici de bir başlık buldum:

20 maddede insanları etkilemenin yolu:

  • Hikâyenizi insanlara götürmek yerine insanları hikâyenize getirin. Onları büyülemek ve size gelmeye teşvik etmek için bloğunuza; Facebook, Linkedin veya YouTube gibi sosyal ağlardaki hesaplarınıza odaklanın.
  • Alelade ilişkilerden daha fazlasını yapın; gördüğünüz rüyanın aynısını görmeleri için insanları ikna edin.
  • Kemikleşmiş alışkanlıklarınızın üstesinden gelin.
  • Kalabalık her zaman bilge değildir; kalabalığa karşı koyun.
  • İnsanları büyülemek için tam hız koşmaya değil uzun bir maratona hazırlık yapın.
  • Dört konuda çok iyi olun: Gülümseme, kıyafet, el sıkma ve kelime dağarcığı.
  • Kaz ayaklarınız ve kahkaha çizgileriniz çıkacak kadar harika bir şekilde gülümseyin.
  • Baştan sona göz teması kurun.
  • Karşınızdakinin elini kavrayarak sağlam bir şekilde sıkın.
  • “Büyük kelimeler nadiren beraberinde iyi işler getirir.” Bu sebeple basit kelimeler kullanın.
  • Edilgen cümleler hem zayıf hem de etkisizdir. Etken cümleler kullanın.
  • Kendinizi ifade etmek için daha az kelime kullanın. (Harika bir insan tek cümledir. – Clare Boothe Luce)
  • İnsanların çoğunun kullanmadığı kelimeler bulun. Sıfatları atın ve ne yaptığınızı basitçe anlatmak için fiilleri kullanın.
  • Alçakgönüllü olun.
  • Karşınızdaki hiç kimseyi küçümsemeyin. Herkes, bir konuda sizden mutlaka daha iyidir.
  • İnsanları büyülemek istiyorsak henüz yaşarken kendi kendimizi aşmak ve diğerlerini kabul etmek zorundayız.
  • Her zaman dürüstçe hareket edin.
  • İş konusunda az vaat edip fazla teslim edin.
  • Başarının gerçekleşmesine yardımcı olan herkesi onurlandırın; överken cömert olun.
  • Ve son madde: Büyüleme çabalarınızda aşırıya kaçmayın.

Yukarıdaki 20 maddeden kaçını kendinizde görüyorsunuz? Ben birkaçını uyguladığımı fark ettim ama elbette bunlar, insanları etkilemek amacıyla özellikle yaptığım şeyler değil. MediaCat yayınlarından çıkan Büyüleme’deki öneriler şüphesiz ki boş değil, onları uygulayacağım derken doğallık ve dürüstlük dengesini bozmamak gerekiyor.

En çok buralardayım: Instagram | Facebook | Twitter

10 Comments

  1. Teşekkür ederim Fatma; Mevlana’dan günümüze ve çok daha ötesine insana ışık tutan sayısız öğreti söz konusu. Senin de belirttiğin gibi akıl süzgecinden geçirerek ve o ince çizginin dengesinde hayatımıza tatbik etmemiz gerekiyor.

  2. Değerli yorumun için çok teşekkür ederim. Çalıştay sabahı fırtına da ben de bir ters yüz oldum açıkçası. Üniversiteye nasıl vardım anlayamadım ;) Kawasaki’nin kitabının okunmasını samimi bir şekilde tavsiye ediyorum; benim her yıl tekrar okuyacağım kitaplar arasındaki yerini aldı. 2017’de daha sık görüşürüz; temennine katılıyorum.

  3. Çoğu maddede evet farkında olmasam da yaptığımı fark ettim. Bence insanları etkilemek önemli fakat kendi kişiliğimizi bozacak bir yapaylığa düşmemek de gerek. Arasında ince bir çizgi var yani.

    Güzel bir değerlendirme yazısı olmuş. Okuma listeme kaydettim. :)

  4. Aslında bizler şanslıyız çünkü kültürümüz, inancımız öğretilerle dolu. Çoğu zaman hah işte aynı şeyleri söylüyor dediğimiz çoktur, öte yandan modern dünyanın trendlerini de kendi birikimimize göre yorumlarız. Kawasaki’nin kitabında da güncel tüyolar içeren öğretiler geçiyor anladığım kadarıyla. Kitabı okumadım, daha önce de duydum sizin yazınızla merakım arttı. 2. Blog Yazarları Çalıştayı için elinize sağlık demek istiyorum. İstanbul’da dünkü fırtına sabah not defterimi alıp trafiğe çıktıktan sonra Avrasya Tüneli’nden döndürdü beni. Toplu ulaşım normalden kalabalık, yollar tıkalı olunca çok istememe rağmen katılamadım. Bu tür çalışmaların sayısının artmasını diliyorum. Selamlar..

  5. Ece abla çok teşekkür ederim uzun değerlendirmen için; kitap için de şimdiden iyi okumalar diliyorum. Konuyla ilgili senin de yazacaklarını merakla bekliyorum. Sevgiler

  6. Çok maddeyi otomatikman onayladım. Daha doğrusu konuya odaklanıp , araştırıp, gereken ayrıntıları yazmışsa her hangi bir değerli yazar, ve bu maddeleri sunduysa , bize de inceleyip, anlamaya çalışmak ve çoğunu uygulamak kalır Aslında ne şanslığız. Evren :) Benim için öneme haiz ilk madde, kimseyi küçümsememekdir.. Buna özen gösterirsek geniş bir kitlenin üyeleri olarak bize saygı duyulmasını sağlarız.. Bazı kitaplar insanlarda farkındalık yaraabilir ki bu bir kazaçtır., Atlanan ayrıntıları görmek, öğrenmek mutlu eder bazılarımızı.. Uygulaması ise :) Bazı sabit görüşlülerde, fikirlerinde takılıp kalmış insanları bile yumuşatabilir. Sonuç tabii ki başarı olur. Aslında bu devirde öye şanslıyız ki, blog açtığımdan beri edindiğim nice bilgiler, yaşıma inat asla unutulmuyorlar bende. Şimdi diğer maddelerde kendimi bir sınava tabi tutacağım. Tüm önerileri dikkatle okuyacağım. Belki bir gün, kendimi yeterli hissedersem buna dair bir şeyler yazabilirim. Önce kitabı okumam gerek… Emeğine sağlık Evren oğlum… Sağlıcakla kal. Ece Evren ablanız. Sevgilerimle .

  7. Ben kitaptan epey etkilenmişim demek ki Ramazan ;) Öyle ki kitabı okuyalı aylar olmasına rağmen blogda bahsetmek için elimin altında tuttum, dönüp tekrar notlarıma baktım. O notları tekrar gözden geçirince ‘başucu kitaplarım’dan biri oldu Büyüleme.

  8. Merhaba Evren abi. Bende bu kitabı daha önce okumuştum ama bu kadar açık yorumlayamamıştım yada yorumlamadım diyeyim. Kitaptan aklımda kalan da ” Tanışıklık bağlılığı oluşturur, küçük görmeyi değil. ” Göz ardı ettiğim maddeleri tekrar değerlendirmeye alıyorum. Teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir