Türkiye’nin Ödüllü Fotoğrafçıları

odullu_fotografcilar_blog

fotoğrafevreni projesini, daha önce iki defa yayına almış ancak yoğunluğumdan dolayı devam ettirememiştim. İş yoğunluğum, artık eskisi gibi fotoğraf çekmeme bile engel olmuşken fotoğrafa olan tutkum hiçbir zaman değişmedi. Fotoğrafla bağımı koparmamak adına fotoğrafevreni projesini hep önemsedim ve aklımın bir köşesinde foto blog projesi olarak sürekli döndü durdu. Çareyi bu projeyi, Ağustos 2016 itibarıyla kişisel blogum e-vren günlüğü’nün içine dahil etmekte buldum. İnanıyorum ki e-vren günlüğü’nün enerjisi, hayalini kurduğum fotoğrafevreni projesinin yeşermesine büyük katkı sağlayacak.

Geçen 2 denemede 2015’in Ödüllü Fotoğrafçıları listesi süreç içinde güncelleniyordu ve doğal olarak henüz tam bir liste değildi. Bu süreçte ismini o listede göremediği için yorum kısmından, sosyal medyadan veya e-posta aracılığıyla sert tepkide bulunan ‘ödüllü fotoğrafçılar’ oldu. Oysa, amatör ruhlu bir fotoğraf sevdalısı olarak tamamen kişisel uğraşlarla ve gönül vererek yayına hazırladığım fotoğrafevreni projesinin ve o listenin bu çerçevede değerlendirilmesi gerekiyordu.

2015’in Ödüllü Fotoğrafçıları listesinin Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun (TFSF) resmi internet sitesindeki fotoğraf yarışmaları sonuçlarına göre hazırlandığının ve sadece TFSF onaylı fotoğraf yarışmalarında dereceye girenlerden oluşturulduğunun altını bir kez daha çizmekte fayda var. Listede yer alan fotoğrafçıların ödülleri, TFSF’nin resmi internet sitesi üzerinden de rahatlıkla teyit ettirilebilir. Yayımlanan listelerde herhangi bir eksiklik veya yanlışlık varsa bana ulaşarak bunun düzeltilmesini sağlayabilir hatta listeleri gönül rahatlığıyla kopyalayarak farklı sitelerde yayımlayabilirsiniz. ‘2015’in Ödüllü Fotoğrafçıları’ listesinin adil olmadığını, gerçeği yansıtmadığını düşünüyorsanız siz de benzer bir çabayla en doğru listeyi hazırlayarak kendi blogunuzda veya sitenizde yayımlayabilirsiniz.

Geçmişte tartışılan bir konu hakkında da son bir not: Evren’in Muhteşem Fotoğrafçıları, şahsi olarak benim kullandığım bir ifadedir. e-vren dünyası sınırları içindeki tanımlar sadece beni bağlar. Siz, bu listedekilere veya kendinize ‘Türkiye’nin en iyi fotoğrafçısı’ gibi istediğiniz adlandırmayı uygun görebilirsiniz.

Gelelim 2015’in ödüllü fotoğrafçıları listesine:

2015’te TFSF onaylı düzenlenen yüzlerce ulusal ve uluslararası fotoğraf yarışmasına binlerce fotoğrafçı katıldı. Özel ödül, mansiyon ve sergileme kazananların haricinde 302 fotoğrafçı 1.’lik, 2.’lik, 3.’lük, altın madalya, gümüş madalya, bronz madalya, büyük ödül veya FIAP en iyi fotoğrafçı ödüllerinden herhangi birine veya birkaçına sahip oldu. Söz konusu liste ‘sürekli aynı fotoğrafçılar ödül kazanıyor’ söylentilerine de cevap niteliğinde. Öyle ki 302 kişilik listede 1’den fazla ödül kazanan fotoğrafçı sayısı sadece 59.

mursel_yagcioglu

2015’in en çok ödül kazanan fotoğrafçısı Mürsel Yağcıoğlu | Fotoğraf: Eda Demir

2015’te en çok ödül kazanan fotoğrafçı 5 altın madalya, bir bronz madalya, bir 3.’lük ve bir ‘FIAP En İyi Fotoğrafçı’ ödülleriyle Mürsel YAĞCIOĞLU oldu. Mürsel’i hemen ardından en çok ödül kazanan şu fotoğrafçılar takip ediyor:

  • Şeref AKÇAY – 6 ödül (3 birincilik, 3 ikincilik)
  • Kayhan GÜÇ – 5 Ödül (1 kupa, 2 birincilik, 1 gümüş madalya, 1 FIAP En İyi Fotoğrafçı)
  • Mustafa GÜRAL – 5 Ödül (1 birincilik, 2 ikincilik, 2 üçüncülük)
  • Emre BOSTANOĞLU – 4 Ödül (1 altın madalya, 1 birincilik, 2 ikincilik)
  • Emre SOYTÜRK – 4 Ödül (2 birincilik, 1 ikincilik, 1 üçüncülük)
  • Kemal ÖZKILIÇ – 4 Ödül (1 birincilik, 2 ikincilik, 1 üçüncülük)
  • Leyla EMEKTAR – 4 Ödül (1 FIAP En iyi Fotoğrafçı, 1 altın madalya, 1 birincilik, 1 büyük ödül)
  • Mehmet ÇAKIR – 4 Ödül (3 gümüş madalya, 1 bronz madalya)
  • Musa TALAŞLI – 4 Ödül (1 FIAP En İyi Fotoğrafçı Ödülü, 1 birincilik ödülü, 1 üçüncülük, 1 bronz madalya)
  • Seyit KONYALI – 4 Ödül (1 birincilik, 2 ikincilik, 1 üçüncülük)
  • Yüksel AÇIKGÖZ – 4 Ödül (1 FIAP En İyi Fotoğrafçı, 1 altın madalya, 1 gümüş madalya, 1 bronz madalya)

Ödül alan fotoğrafçıların tamamını ve ödül ayrıntılarını 2015’in Ödüllü Fotoğrafçıları listesinden inceleyebilirsiniz.

Listede dikkatimi çeken ayrıntılardan biri, erkek fotoğrafçı sayının fazlalığı. 3 ve daha fazla ödül alan 24 fotoğrafçının sadece 3’ü kadın fotoğrafçı. Fotoğraf sanatıyla, yarışmalarıyla veya eğitimleriyle ilgilenen profesyoneller mutlaka bu ayrıntının üzerinde fikir yürüteceklerdir diye umuyorum.

Oldukça zorlu değerlendirmelerden geçen ve uluslararası çapta verilen FIAP En İyi Fotoğrafçı ödülüne 2015’te sahip olan fotoğrafçıların listesi de şu şekilde:

  1. Zehra ÇÖPLÜ (2 defa)
  2. Mürsel YAĞCIOĞLU
  3. Kayhan GÜÇ
  4. Leyla EMEKTAR
  5. Musa TALAŞLI
  6. Yüksel AÇIKGÖZ
  7. Zeki YAVUZAK
  8. Hong LI
  9. Anton YANKOVYI
  10. Cristina GARZONE
  11. Esengül YAVUZ
  12. Hoa Tran BAO

Fotoğrafa gönül veren ve ödül kazanan bütün fotoğrafçıları tebrik ediyorum. fotoğrafevreni projesi, kendisine ayrılan alanda 2016 yılının fotoğraf yarışmalarının ve fotoğrafla ilgili etkinliklerin nabzını tutarak yoluna devam edecek. Diğer yandan 2016’da ödül alan fotoğrafçılarla ilgili yeni liste çok daha ayrıntılı bir şekilde hazırlanacak. Projeyi Instagram hesabından veya Facebook sayfasından takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir