Twitter’daki Haberlerin Doğruluğundan Emin Olamayız!

Çağatay M. Çulcuoğlu / Anadolu Ajansı Pazarlama ve Satış Direktörü

Dijital Medya Okulu, Medya DerneğiBahçeşehir Üniversitesi işbirliği ile dördüncü haftasını geride bıraktı. Bugünkü ilk ders Anadolu Ajansı Genel Müdür Danışmanı Çağatay M. Çulcuoğlu tarafından  verildi.Uluslararası Haber Ekonomisi konu başlığı altında iki saat süreyle bilgilerini aktaran Çulcuoğlu’nun konuşmalarından tuttuğum belli başlıkları aşağıda paylaşıyorum:

– Haberin Değerini son kullanıcı “insan faktörü” belirler.

– Bir haberi hazırlarken dikkat edilmesi gereken nokta: “Ben bu haberi kimin için yazıyorum? Kime ulaşacak? Onlar bu haberi nasıl kullanacaklar?”

– Son kullanıcıyı iyi anlayarak (haberin) detaylarını ona göre oluşturursanız haberiniz daha çok etki yaratacaktır.

– Çok uzun bir haber yazabilir, üzerine de çok uğraşabilirsiniz ancak onu internette paylaştığınızda çok etki yaratamayabilirsiniz.

-Haberin değeri toplumlara ve siyasi etkisi gibi oluşturduğu katma değeri ile ölçülür.

– Twitter’dan haber alıyoruz ama onun doğru olduğunundan emin olamayız. O yüzden yerelden gelen haber daha kesindir.

– Son kullanıcıyı çok iyi bildiği için Bloomberg çok hızlı bir şekilde dünyanın iki numaralı  haber ajansı oldu. Başlangıçta Reuter Haber Ajansının ekranını kullandı ama bu ona yeterli gelmeyince kendi platformunu kurdu.

– Japonlar çok büyük bir ekonomiye sahip olmalarına rağmen habercilikte çok geridirler.

– Dünyada en çok gazete okunan ülke Japonya’dır. Japonya’da  ulusal bir gazetenin günlük tirajı 10 Milyondur.

– Türkçe konuşan geniş bir coğrafya var ancak haber ajanslarının Türk Cumhuriyetlerine yönelik bir yatırımı yok. Genellikle Avrupa merkezli bir yönelik söz konusu.

– İçeriğinizi her zaman zenginleştirmelisiniz. İçerik artırmak çok önemlidir. Farklı sektörlere yönelik içeriklere de yer verilmelidir.

– “30 senedir gazete çıkarıyoruz. Bizim okuyucu kitlemizde bir değişim var mı?” Bu kesinlikle sorgulanmalı.

– Haber filtrelemesini kurum olarak doğru yaparsanız kazanırsınız. Ajanslardan günde binlerce haber düşüyor. Ama son okuyucu karşısında sadece 5 tane haber görmek istiyor. Siz o 5 haberi doğru seçmelisiniz.

– Genel bir haber muhabiri olursanız ileride zorlanabilirsiniz. Spor, savaş ya da ekonomi muhabiri gibi tek bir alanda uzmanlaşmak daha önemli. Tek bir alanda muhabirleşmeyi tavsiye ediyorum.

– Haber üretmek zor, zaman gerektiren ve pahalı bir iş. Uluslararası haber ajansları da artık haber üretmek istemiyor. Alt sağlayıcılar aracılığıyla haber edinmeye yöneliyor.

facebook’evreni ] facebook sayfası ] twitter’evreni ] RSS abonelik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir