2010 KPSS Skandalı Üzerine

Herhalde dünyanın hiçbir ülkesinde öğretmenler, öğretmen olabilmek adına böylesi bir zahmete sokulmuyordur.

Kuvvetle muhtemeldir ki aslında öğretmen iken öğretmen adayıdurumuna sadece Türkiye’de düşü(rü)lüyordur.

Hiçbir gelişmiş (hatta gelişmemiş) ülkede ücretli öğretmen kavramı diye bir şeyin söz konusu olmadığından eminim. Adama sorarlar, MEB’teki kadrolu öğretmenlerin ücretsiz, gönüllü olarak mı çalışıyor da bunları ücretli, ayrıcalıklı sınıfa dâhil ediyorsun!

KPSS, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu bile, dönüşü yok gibi. ÖSS’nin isminin değiştirildiği gibi KPSS’nin de isminin değiştirilmesi bunca soruna çare olur mu?

Ve soruları önceden aldığı, çaldığı veya kopya çektiği iddia edilen 350 geri zekâlı arkadaş! Harbiden geri zekâlıymışlar! 120 sorunun 120’sini doğru olarak işaretleyecek kadar aç gözlüymüş hepsi de. Adamlar KPSS’den 5 gün önce sorular ellerine geçince aç köpekler gibi oturup cevapları mı ezberlemişler napmışlar akıl almıyor.

Ama o 350 kişi iyi ki aptalmış, yoksa bu hırsızlık ayaklarına nasıl dolanacaktı. Ve neredeyse sözde akıllı ama özde geri zekâlı bu tayfa, genç nesilleri yetiştirerek ülkenin geleceğine kendi gibi beyinler armağan edeceklerdi.

Kim bilir belki de hâlâ bir şansları vardır. Öğretmen atamaları ertelenerek büyük bir haksızlığın önüne -şimdilik- geçilmiş gibi görünüyor ama 2010 KPSS skandalı birkaç kişinin üzerine yıkılıp ört bas edilirse vay bizim kutsal öğretmenlik mesleğimize, öğrencilerimize, geleceğimize ve bundan sonra KPSS’ye girecek/girmeye devam etmek zorunda kalacakların hâline!

evrengunlugu.net

2010-2011 dönemindeki yayın süresince Acil İhtiyaç Projesi Vakfı‘nı, AİP Vakfı’nın proje ve çalışmalarını gönüllü olarak desteklemektedir.

3 Comments

  1. bu konuda o kadar doluyum, o kadar canım yandı ki nerden başlayıp neresini anlatsam yine az kalacak.. sadece şu kadarını söyleyeyim; meslektaşlarım oldukları için utanç duyduğum bu öğretmensilere, onların yandaşlarına ve arka çıkanlarına, bu işi örtbas etmeye çalışanlara zerre hakkımı helal etmiyorum.. o kadar zor durumda olan arkadaşım var ki, ordan burdan kırparak ya da ücretli öğretmenlik yaparak dershanelerde sürünen güç bela sınava giren ve şu an yıkılan bir sürü insan.. mezuniyette parlayan ışıltılı gözlerden, hevesli öğretmenlerden eser kalmadı.. hepsi, hepimiz yılgın bi haldeyiz, işin sonu nereye gidecek diye olayları amaçsızca izliyoruz o kadar.. tek umudum bir gün benim ülkemde de eğitime, öğretmene hak ettiği değerin verileceği yönünde ama gel gör ki biz o günleri görür müyüz işte bundan emin değilim..

  2. Özel sektörde çalışmayı, öğrencilik yıllarım boyunca aklıma bile getirmedim. Uzmanlık, denetçilik, müfettişlik gibi hedefler koydum önüme hep. Ama 2010 Kpss sonrası, sınavdan çıktıktan sonra aileme ilk cümlem; özel sektör bile daha adaletli eleme yapıyordur, oldu. Evet, Cumartesi sabah oturumunda, özellikle vatandaşlık sorularından çoğu müfredat dışıydı ve iibf mezunu olmayanların tamamen yabancı olacakları terimler kullanılmıştı sorularda. Cumartesi öğleden sonra oturumu yine aynı şekilde, müfredat dışı ve ağır bir tükçe ile lafı dolandırarak sorulmuş sorularla doluydu. Pazar sabah ve öğleden sonra oturumlarında ise, konular birbirine girmiş, tamamen müfredat dışı sorularla bir elemeden geçiyor olduğumu farkettim. Buraya kadar herşey benim bahanem olabilir. Evet. Peki ya sonrası? Olay 350 kişi ya da 3227 kişi ile bitmiyor. Kabul edelim ki, bu insanların aslında hiçbir suçu yok. Onlar suça teşvik edilen kişiliksiz bireyler sadece. Asıl suçlu ve asıl bedel ödemesi gereken kişiler hala bulunamadı! Soruların Isparta-Yalvaçtaki bir adaya gönderildiği, hangi tarihte hangi saatte gönderildiği ortaya çıkartılırken, hatta ismi cismi bile tvlerde lanse edilirken, gönderen kişinin hala tespit edilemediği söyleniyor. Hepimiz öylesine aptalız ki, bu gerçeği görümüyoruz. Korunmaya çalışılan kişi/kişiler var.

    Bir diğer konu, sorular sınavdan 5 gün önce ilk olarak bu kişiye servis edilmiş. 116 soru olduğu söyleniyor ilgili .pdf dosyasında. Bu sorulardan 4’ü ise çıkarılmış. Yani 120 soru bulunan testin toplam 8 sorusu kayıp. 2. dosya nerde o halde? Eksik sorular kime gönderildi, hangi araçla gönderildi? Araştırılması gerek ikinci konu budur.

    Sonra, şuan telefon rehberime bakıyorum 267 kişinin telefon numarası kayıtlı, facebookta 154 arkadaşım var, msnimde 52 kişinin adresi kayıtlı. Sorular 5 temmuzda bana servis edilmiş olsa, bu insanların çoğuna 10 temmuza kadar ulaşmam mümkün değil. Eşim, dostum, akrabam. Soruları paylaşmak isteyeceğim onlarca kişi attığım maili, mesajı ya da aramalarımı saatler sonra, ve hatta günler sonra görecektir. Bu durumda demekki neymiş, bizler 5 temmuz yalanına inandırılarak, oyalanıyoruz. İnana tabi sözüm…

    Peki bir diğer durum, acaba eğitim bilimleri testinde bukadar şaibe dönerken ki yanlış anlamayın, A gurubu kadrolar daha kariyer mesleklerdir, pazar günü oturumlarında şaibe dönmemesi mümkün müdür?

    Olayı hükümete bağlamayayım diyorum ama sorular cemaatlere servis edilmemiş olsa, Fem dershanesinde kpss’ye hazırlanan bir arkadaşım, sanırım sınavdan önce gelip banko konular şunlar demezdi ve gerçekten sınavda o banko(!)lar çıkmazdı. Görünenin yanında, birde görünmeyen kopyacılar var ve kimse bu konuyla ilgilenmiyor. Ellerine döküman olarak sorular geçmemiş, ancak sınava birkaç gün kala müşterilerini kampa alıp, soruları çözen onlarca cemaat vardır. Bu işin suyu çıktığına ve 60 yıllık ösym bugün polis tarafından basıldığına göre olacak olan şudur: Öğretmen atamalarını MEB, memur ve kariyer meslek atamalarını ve sınavlarını ise, daha önceki yıllarda bunu denemiş ancak, bütçede sorunlar yaşadığı için tekrar ösym’ye devretmiş DPB üstlenecektir.

    Hepimize geçmiş olsun. Hayatımızdan 1 yıl daha itin köpeğin kurbanı olmuştur.

  3. Sözlerine katılmamak mümkün değil Evren,kpss sürecini yaşamış biri olarak artık sınavlara ve sonuçlarına olan güvenim sarsılmış durumda,her yerde olan kadrolaşma burda da görülmüş ve sorular çok güzel servis edilmiş ilgili kişilere!Öğretmen adayı değilim ama sınav sonrası görüştüğüm arkadaşlar yaklaşık 50 sorunun beklenmedik tarzda olduğunu söylemişlerdi eğitim bilimlerinde,çok iyi hazırlanan arkadaşlarım bile bu cümleyi kurmuşken bütün soruları yapabilen!birilerinin olması şaşırtıcı tabiki.Sınavın komple iptal edilmesi kopyacıların ekmeğine yağ sürecek,ört bas edilecek,bu kişiler tespit edilmeli ve onların işlemleri iptal edilmeli ,hoş bu da pek mümkün değil,içinde akıllı!olupta boş ve yanlışlar yapanları nasıl ayırt edecekler bilemiyorum.Soruların hangi ablalardan abilerden geldiğini öğrenmek hepimizin hakkı,bu iş fazlasıyla mide bulandırdı. Kpssye bir kez daha hazırlancam ama hevesimi kırdılar.
    Tebrik etmek lazım görev sahiplerini eşşeği yokuşa sürmeyi iyi beceriyorlar!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir