Denize Balıklama Atlama!

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) Uyarıyor:

Her yıl birçok kişi özellikle yaz aylarında (çoğunlukla 16-25 yaş arası gençler), sığ suya balıklama atlama sonucu boyun omurlarının kırılmasıyla felç olmakta veya yaşamlarını yitirmektedir.

Türkiye’nin 28 ilinin {Kırklareli, İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale, Edirne, Balıkesir, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Mersin, Adana, Hatay, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Artvin, Yalova, Bursa} denize kıyısı mevcuttur. Bu sebeple özellikle yaz aylarında suya balıklama atlama sonucu yaşanan boyun travmaları ve felç vakaları oldukça yüksek rakamlara çıkmaktadır.

Özellikle denize girilen yerlere yerleştirilecek uyarı levhaları suya balıklama atlama sonucu yaşanan felcin önlenmesinde temel önleyici uygulama niteliğindedir. Avustralya’da ve Amerika’da yapılan benzer çalışmalar sonucu omurilik yaralanmalı kazaların %70 oranında azaldığı dikkate alındığında, benzer bir çalışmanın ülkemizde de yapılması gerekliliğini bir kez daha gözler önüne sermektedir.

 evrengunlugu.net

2010-2011 dönemindeki yayın süresince Acil İhtiyaç Projesi Vakfı‘nı, AİP Vakfı’nın proje ve çalışmalarını gönüllü olarak desteklemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir